Доступність посилання

ТОП новини

З петицією змінити окремі положення Закону про перебування іноземців у Чеській Республіці виступили 5 недержавних організацій та сотні громадян Чехії


З петицією змінити окремі положення Закону про перебування іноземців у Чеській Республіці виступили 5 недержавних організацій та сотні громадян Чехії

Прага, 10 квітня - Чеська Республіка зацікавлена в інтеграції чужинців до суспільного життя. Цій меті служить і Концепція інтеграції іноземців, нещодавно ухвалена чеським урядом. Однак без відповідного законодавства її ефективно реалізувати не можна. Наприклад, окремі положення Закону про іноземців у Чеській Республіці ідуть всупереч інтеграційним намірам цієї країни. З ініціативою внести зміни до Закону виступила низка громадських організацій Чехії.

Природно, коли держава намагається провадити розумну інтеграційну політику. Логічно, коли у власних інтересах вона таким чином прагне вирішити свої проблеми. Наприклад, одну з найгостріших нині в Чехії - зменшення кількості населення у продуктивному віці. Іноземці, зокрема, громадяни України, цей баланс працездатної сили вирівнюють. Багато з них живе в Чехії вже не один рік і своєю працею приносять країні значні прибутки. Однак найчастіше саме ці працьовиті й безпроблемні люди потрапляють у тенета параграфів і складної бюрократичної машини. В результаті, одні з них змушені покинути Чехію, інші потрапляють в руки мафії.



З петицією змінити окремі положення Закону для іноземців мають намір звернутись до уряду Чехії 5 недержавних організацій, серед яких Amnesty International в Чеській Республіці, Форум українців Чехії, ’’Заєдно’’ - це об’єднання болгар і друзів Болгарії в Чехії. Між ними також чеська правозахисна організація ’’Міст за права людини’’. Що потрібно змінити в чеському Законі для іноземців ? На це запитання для радіо ’’Свобода’’ відповів Мілан Даніел, представник цієї організації: “На нашу думку, потрібно змінити 2 положення Закону, які є дискримінаційними. Перше: це обов’язкове внесення матеріальної гарантії перебування. Йдеться про суму, яка має забезпечити перебування чужинця в Чехії й має бути вкладена до банку. Ці кошти значно перевищують середньостатистичний рівень зарплат у Чехії. Це справді дуже велика, особливо для громадян України, сума грошей. На нашу думку, це цілком безглузда вимога. Ми пропонуємо, щоб ця сума була знижена і дорівнювала реальним видаткам. Друге положення, проти якого ми протестуємо, це встановлені Законом 10 років перебування в Чехії, після яких іноземець має право отримати постійне проживання. Це дуже довгий термін. Іноземці, українці в тому числі, змушені ці 10 років жити у нас без усяких гарантій. А з цього безправ’я випливає низка проблем. Для швидшої інтеграції ми пропонуємо встановити 3 роки, звичайно, за певних умов”.

На моє запитання, чи пан Мілан Даніел сам особисто був свідком дискримінації чужинців, зокрема, громадян України в Чеській Республіці, він відповів:

М. Даніел: Так, звичайно, я бачив такі випадки. Я знаю українців, які просто в нас бояться жити, тому що вони пов’язані Законами поліції для іноземців. Вони бояться відкрито говорити про свої проблеми. Наприклад, мене вже кілька разів відвідали українці, які бояться, що їх видворять з Чехії. Так звані ’’клієнти’’ дослівно приклали їм ніж до горла, вони бояться, що їх знайдуть. А втратити роботу для багатьох українців означає залишитись без засобів до існування. Ці їхні побоювання я добре розумію.

До петиції щодо внесення змін до чеського Закону про іноземців нині вже приєдналось понад 200 громадян – чехів та іноземців. Автори звернення жадатимуть від Парламенту Чеської Республіки змінити окремі положення Закону, як дискримінаційні і контрпродуктивні. А до цього часу громадяни України й інші чужинці й надалі на власний розсуд шукатимуть шляхів і способів працевлаштування і життя в Чехії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG