Доступність посилання

ТОП новини

“Конгрес русскіх общин Крима” підтримав президентські пропозиції


“Конгрес русскіх общин Крима” підтримав президентські пропозиції

Симферополь, 11 квітня 2003 - “Конгрес русскіх общин Крима” підтримує президентські пропозиції щодо конституційної реформи в Україні і розпочинає формування в Криму місцевих органів національного самоврядування – “Російських Дум”. Про це у понеділок на прес-конференції в Симферополі заявили лідери Конгресу.

Лідери “Конгреса русскіх общин Крима” заявили, що досвід національної самоорганізації кримськотатарського народу – Курултаю і Меджлісу – мусять використати етнічні росіяни, які мешкають у Криму. Каже голова Конгресу, депутат кримського парламенту Сергій Шувайников: “Сьогодні структури національного самоврядування татарського народу мають повагу в Криму, в Києві і в міжнародному співтоваристві. Для того, щоб росіяни отримали вплив і стали вирішальним фактором у житті Криму та за його межами , необхідне створення національних органів місцевого самоврядування. Сьогодні ми поставили мету – створення таких органів через скликання зборів виборців. Це непроста робота, але ми вважаємо, що за рік-два все-таки проведемо російський національний з’їзд і зуміємо сформувати в регіонах Криму національні органи місцевого самоврядування ,ті, що ми називаємо “Російські Думи”, – сказав Сергій Шувайников.

Конференція “Конгреса русскіх общин Крима”, яка пройшла у Симферополі минулої суботи, ухвалила рішення розпочати формування таких органів національного самоврядування. Не відомо, чи пропонуватиме Конгрес внести зміни до Конституції України, які б легалізували національне самоврядування в Криму, але конференція цієї організації підтримала президентські ініціативи щодо конституційної реформи в Україні. Аргументує заступник голови “Конгреса русскіх общин Крима” Вадим Мордашов: “Структура збудованої в Україні держави застаріла. Свого часу вона формувалася поспішно. А на сьогодні у більшості цивілізованих країн світу – у Штатах, в Росії - побудована саме двопалатна система парламенту. Те, що пропонує сьогодні Президент , це і є принцип палати Конгресу і палати Сенату. Тому ми повністю підтримуємо ідею Президента про формування двопалатного парламенту. З одного боку, за пропорційною системою це дасть можливість висловити думку всіх політичних сил, з іншого ,це поставить заслін багатьом олігархам і місцевим бандитикам”, - вважає Вадим Мордашов.

Лідери Конгресу висловили здивування тим, що, попри запрошення, їхню конференцію не відвідали російські дипломати з Генерального консульства Росії в Симферополі. Пан Шувайников припустив, що це пов’язане з оприлюдненням ним фактів корупції в “Русской общинє Крима”, яка фінансується офіційними російськими структурами. Каже голова Конгресу: “Ми не приховуємо того, що московські чиновники, російські чиновники готові заробляти і заробляють на цьому. Ми прекрасно знаємо, як мільярдні кошти ще за часів прем’єра Черномирдіна ішли в якісь фонди співвітчизників, які лопнули, а ми цих коштів не бачили. Хочете допомагати – допомагайте! Але тільки чесно і відрито. Не на особняки, не наліво чи направо. Але якщо ви разом з президентом Путіним лише декларуватимете такі речі і гарно кричатимете: ми думаємо про російських співвітчизників! – то нам така турбота не потрібна!” – заявив Сергій Шувайников, голова “Конгреса русскіх общин Крима”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG