Доступність посилання

ТОП новини

Проблеми зі сформуванням тимчасового керівництва Іраку


Проблеми зі сформуванням тимчасового керівництва Іраку

Прага, 21 квітня 2003 – Лідери коаліції зіштовхнулися із проблемою сформування тимчасового керівництва Іраку. Тим часом, оглядачі вважають, що зростаючий вакуум влади може завдати непоправної шкоди Іракові і ускладнити дальший процес формування тимчасового керівництва.

Протягом першого пів року тимчасове керівництво Іраку очолить американський генерал у відставці Джей Ґарнер, який саме сьогодні прибув до Багдада цим разом уже для виконання своїх адміністративних обов’язків. Його місію журналісти вважають надзвичайно тяжкою і невдячною. Іракські опозиційні лідери, які мали б увійти до складу тимчасового керівництва і підготувати основу для сформування дальшого перехідного уряду, виступають проти участі в тимчасовій адміністрації американського генерала або погоджуються лише на якнайкоротший термін його перебування в Багдаді. Особа Ґарнера викликала дискусії і серед членів адміністрації США. На думку деяких з них, Ґарнер – не найліпша кандидатура на главу іракської тимчасової адміністрації. Ґарнерові закидають, що з 97-го року (відколи пішов у відставку) він працює у військово-промисловому секторі, що, у зв’язку з нинішньою його функцією можна розглядати, як конфлікт інтересів. Але найсерйознішою перешкодою є брак підтримки з боку іракських опозиційних лідерів, з якими Ґарнерові доведеться працювати.

Тим часом Ахмед Чалабі - голова Іракського національного конгресу, який об’єднує всі політичні, релігійні й етнічні опозиційні партії Іраку на вигнанні і якого розглядали, як найімовірнішого кандидата на главу тимчасового уряду, відмовився брати участь в іракському керівництві за будь -яких умов. В інтерв’ю британській телемережі ВВС Чалабі заявив у неділю, що він бажає будувати громадянське суспільство в Іраку, проте не має наміру кандидувати на жодну із політичних посад. За його словами, він бажає допомогти країні «позбутися сектантства, племінних порядків і безпросвітної ідеології». Чалабі вважає, що за нинішніх умов ніхто не тримає Ірак під контролем, хоча коаліційні сили присутні тут. Сам Чалабі, який користується підтримкою з боку Пентагону, однак, проти якого має застереження держдепартамент США, не уточнив причини - чому він не бажає брати участі у тимчасовому керівництві. Журналісти повідомляють, що він прибув до Багдада у супроводі численної коаліційної охорони. Відразу ж після його прибуття до Багдада один з його автомобілів обстріляно. Тобто, одна із причин відмови Чалабі від участі в керівництві може бути страх перед небезпекою з боку політичних конкурентів. Оглядачі підкреслюють тим часом, що кожен тиждень зволікань зі сформуванням тимчасової адміністрації ускладнить процес дальшого комплектування тимчасового центрального керівництва і місцевих органів влади.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG