Доступність посилання

ТОП новини

Кримські татари вимагають повернення до Криму їхньої історично-культурної спадщини


Володимир Притула Сімферополь, 17 лютого 2003 – В Криму створена Робоча група зі збереження культурної спадщини корінних народів Кримського півострова. Вона також має на меті відновлення культурної та історичної спадщини, традиційного знання, фольклору і генетичних ресурсів кримських татар, караїмів та кримчаків. Кримська влада до цієї проблеми ставиться байдуже, а до новоствореної Робочої групи – з пересторогою і підозрою.

Сімферополь, 17 лютого 2003 – В Криму створена Робоча група зі збереження культурної спадщини корінних народів Кримського півострова. Вона також має на меті відновлення культурної та історичної спадщини, традиційного знання, фольклору і генетичних ресурсів кримських татар, караїмів та кримчаків. Кримська влада до цієї проблеми ставиться байдуже, а до новоствореної Робочої групи – з пересторогою і підозрою.

З початку репатріації кримських татар із місць вислання на батьківщину вони вимагають повернення до Криму їхньої історично-культурної спадщини, відновлення пам’яток кримськотатарської історії, культури та архітектури.

Керівник щойно створеної Робочої групи, член Меджлісу кримськотатарського народу Надир Бекиров: “Спадщина корінних народів Криму руйнувалася протягом кількох сотень років – з того моменту, як російські війська анексували Кримське ханство. На жаль і в сучасній Україні проблемою комплексного збереження і відновлення культурної спадщини ніхто не займається”.

До Робочої групи зі збереження культурної спадщини корінних народів Криму увійшли вчені і громадські діячі, в тому числі – голова Всеукраїнського інформаційно-культурного центру у Сімферополі Галина Алексєєва-Хмільовська.

Крім того, за словами Надира Бекирова, зараз реально 80-90% усіх об’єктів історично-культурної спадщини кримських татар у Криму перебувають під загрозою знищення. Він каже про зруйновані старовинні мусульманські кладовища, спотворені архітектурно-ландшафтні комплекси кримськотатарських сіл, наводить приклад Текіє дервішів в Євпаторії – унікальну пам’ятку кримськотатарько-мусульманської культури та архітектури, яка без захисту держави продовжує гинути. І таких об’єктів на території півострова – десятки, якщо не сотні, – стверджує Надир Бекиров. За його словами, кримські чиновники іноді пасивно саботують, а інколи – відверто протидіють розв’язанню цієї проблеми.

Перший заступник голови Республіканського комітету з охорони культурної спадщини АРК Тетяна Орєхова з цим не погоджується: “Наш республіканський комітет займається охороною пам’яток. І ми не розділяємо їх за національними ознаками. Ми не кажемо, що це ось – чисто караїмський, це ось татарський, це – православний, а це – російський. Це було б просто нісенітницею. Для нас кожна пам’ятка – це об’єкт. А хто її будував, яке її призначення – для нас це не важливо”.

Втім, Надир Бекиров звертає увагу, що до Робочої групи увійшли представники лише громадськості. Жоден із кримських депутатів чи урядовців бажання працювати в ній не висловив. Немає у Робочій групі зі збереження культурної спадщини корінних народів Криму і представників Республіканського комітету з охорони культурної спадщини АРК.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG