Доступність посилання

ТОП новини

США – Іран


Василь Дарчук

Прага, 20 лютого 2003 – Останнім часом адміністрація США поступово змінює свою політику щодо Ірану. На противагу від минулорічної заяви президента Буша про приналежність Ірану разом з Іраком і Північною Кореєю до «вісі зла», нині держдепартамент США стверджує низку позитивних змін у цій країні у напрямку демократизації.

Найважливішими позитивними політичними змінами в Ірані держдепартамент США вважає відкриті загальні вибори і послаблення обмежень свободи слова. Сполучені Штати схвально відгукуються також про вклад Ірану в боротьбу з тероризмом, хоча держдепартамент заявляє, що рештки терористичної мережі Аль-Каїда знайшли притулок і в Ірані. Проте, за словами представника держдепартаменту Річарда Баучера, Сполучені Штати стверджують і підтримують тенденції лібералізації політичного життя в Ірані. У січні 2002-го року президент США Буш, зарахувавши Іран до «вісі зла», поряд з Іраком і Північною Кореєю звинуватив його в нарощуванні зброї масового знищення, зокрема в розробці ядерної програми. Нині, коли адміністрація Буша і далі розмірковує можливість воєнної акції проти Іраку і вживає інтенсивних дипломатичних заходів у врегулюванні кризи навколо північно-корейської ядерної програми, звинувачення проти Ірану, власне кажучи, знято.

Попри той факт, що в іранському керівництві особливі впливи зберігають ісламські клерикали, країна поступово просувається шляхом політичних, правових та економічних реформ. У рамках цих реформ перед новим роком Іран скасував смертну кару через укаменування. Ці варварські екзекуції за участю публіки, яка й закидала засуджених до смерті камінням, і далі залишаються у низці інших мусульманських країн. Жертвами укаменування, як правило, ставали молоді люди, які допускалися подружньої невірності. Іран тим часом переглянув і закони про подружжя, а також позаподружні взаємини.

Проте найважливішим досягненням на шляху демократизації Ірану держдепартамент США вважає вільні вибори і часткове скасування обмежень на свободу слова і на критику режиму. Немаловажну роль у цих змінах зіграли міжнародні правозахисні організації і західні лідери, під тиском яких іранське керівництво залишається по суті й донині. У грудні, як підкреслюють оглядачі, на пропозицію іранських керівників розширити економічні і торговельні взаємини з Європейським Союзом, лідери країн ЄС поставили перед Тегераном чіткі передумови поліпшення прав людини, а також правові, політичні й економічні реформи.
XS
SM
MD
LG