Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні у Верховній Раді України розглядали три законопроекти про Державний гімн України. Один із варіантів – комуністичний


News Сьогодні у Верховній Раді України розглядали три законопроекти про Державний гімн України. Один із варіантів – комуністичний

Народні депутати України від фракції Комуністичної партії традиційно не змогли стояти осторонь такого питання, як Державний гімн України. Адже у комуністів своє бачення політичної ситуації у державі, свої шляхи виходу із кризи. Парламентарій Володимир Лещенко запропонував свій варіант гімну. Точніше - текст вірша депутата-комуніста із попереднього парламенту Михайла Туша на музику авторського колективу під керуванням Антона Лебединця. І ось що вийшло у комуністів. До вашої уваги фрагмент запропонованого гімну –1-й куплет із приспівом.

Живи, Україно, незламна й сильна, Єднай і згуртовуй оновлений люд. Між рівними рівна, між вільними вільна, Про пращурів славних своїх не забудь.

Слава борцям за свободу й волю, Слава Вітчизні на віки віків! Живи, Україно, на радість народу В ім’я нових звершень дочок та синів.

Мелодія пропонується та сама, яка супроводжувала гімн Української РСР. За словами автора документа Володимира Лещенка, саме такий гімн кличе Україну до розвитку, прищеплює патріотичні почуття. А гімн “ Ще не вмерла Україна”, представлений Президентом та Левком Лук’яненком, промовляє, що Україна ніби скоро збирається померти – сказав Володимир Лещенко. Такий гімн був популярний у часи Шевченка, але аж ніяк не зараз – вважають комуністи. Володимир Лещенко аргументує свою точку зору.

ЛЕЩЕНКО : Справа в тому, що гімн, представлений Президентом та Лук’яненком, не буде об’єднувати народ України. До мене, до інших депутатів, в тому числі і до Президента звертаються дуже багато людей, які хочуть, щоб гімн об’єднував. Тому ми як народні депутати змушені були внести свій проект, який би був ідеологічно не заангажований, але він би відтворював дух українського народу і довкола нього якраз могли б об’єднатися люди.

Комуніст Станіслав Пхиденко також проникся ідеєю об’єднання навколо гімну. Бо це завдання гімну – об’єднувати, або принаймні, робити спробу до об’єднання. Станіслав Пхиденко про гімн “ Ще не вмерла Україна”

ПХИДЕНКО : На превеликий жаль, цей гімн, якби був ухвалений, він би значною мірою роз’єднував людей. А я вважаю так , тому що сприйняття цього гімну на заході України - це одна справа. А в Криму, на Донбасі – зовсім інша. Так історично склалося. І ці моменти потрібно враховувати. Найліпше було б, якби це питання винесли на референдум. Ніхто б тоді не мав права казати – ні комуністи, ні націоналісти, ні центристи, що це не те. Це обрав народ.

Станіслав Пхиденко вважає хорошими слова гімну, є тільки одна колізія - мелодія. Вона не відповідає нормі Конституції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG