Доступність посилання

ТОП новини

Баскська партія поза законом за звинуваченням у підтримці тероризму


Марія Щур

Прага, 17 березня – Іспанський Верховний Суд оголосив поза законом баскську партію Батасуна. Це рішення суд пояснив тим, що партія утримує зв’язки із нелегальною сепаратистською групою ЕТА. Партію Батасуна було визнано нелегальною вперше після перемоги демократії в Іспанії майже 30 років тому. І сталося це напередодні місцевих виборів. Тему продовжує Марія Щур.

«Це велика перемога демократії», - заявив іспанський міністр внутрішніх справ Анхель Асебес після оголошення рішення суду. Згідно з повідомленнями, всі 16 суддів Верховного Суду Іспанії проголосували одностайно за пропозицію іспанського уряду та головної прокуратури про заборону баскської партії. Партія Батасуна була заснована після падіння режиму правого диктатора Франсіско Франко, який керував країною з 1939 по 1975 рік.

За словами свідків, вони отримували погрози від членів баскської партії, а радикальна сепаратистська група ЕТА була бажаним гостем на партійних зборах.

Фактично, партію Батасуна було усунуто з політичного життя країни ще у серпні минулого року, коли судова влада заборонила її діяльність на три роки. Але нинішнє рішення означає, що партія має бути розпущена, а її назва повинна зникнути з політичного реєстру країни. Таким чином, політична партія, що є четвертою за розміром партією в автономному Баскському реґіоні, не зможе взяти участь у виборах до місцевих органів влади, що відбудуться 25 травня. Представники партії вже заявили, що оскаржуватимуть це рішення у Європейському Суді з прав людини у Страсбурзі.

Заборонити популярну баскську партію дозволив закон про політичні партії, що його нещодавно підтримав конституційний суд. Цей закон уможливлює розпуск партій, що підтримують тероризм. Таким чином, на думку деяких оглядачів, світова боротьба з тероризмом стала у пригоді іспанським законодавцям, які зуміли позбавитися від небажаної для влади, але популярної партії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG