Доступність посилання

ТОП новини

Ультиматум Буша у справі Іраку


Василь Дарчук Прага, 19 березня, 2003 – У центрі уваги західних коментаторів залишається 48-годинний ультиматум президента Буша Саддамові Гусейну, дальший воєнний удар по Іраку, а також деякі прогнози у справі майбутнього Іраку після воєнної акції. Нині майже всі оглядачі вважають воєнну акцію неминучою.

Прага, 19 березня, 2003 – У центрі уваги західних коментаторів залишається 48-годинний ультиматум президента Буша Саддамові Гусейну, дальший воєнний удар по Іраку, а також деякі прогнози у справі майбутнього Іраку після воєнної акції. Нині майже всі оглядачі вважають воєнну акцію неминучою.

Коментуючи реакцію на ультиматум з боку іракських керівників, які відкинули вимогу виїзду із країни Саддама Гусейна із синами, газета «Бостон ґлоуб» висловлює жаль із цього приводу, вважаючи вигнання родини іракського диктатора найліпшим закінченням кризи для іракців, для американців і чи не для всіх людей на світі. Газета висловлює жаль також із приводу того, що президентові Бушу не вдалося заручитися підтримкою з боку Німеччини і Франції, як, зрештою, і Росії. Вину за це газета складає на недостатні дипломатичні зусилля Буша. Найважливішим елементом в ультиматумі Буша «Бостон ґлоуб» вважає його зобов’язання допомогти відбудувати Ірак після воєнної акції і усунення режиму Саддама Гусейна. Американці бажають свободи слова й установлення законності в Іраку. Проте, підкреслює на закінчення газета, ні американці, ні іракці не погодяться на тривалу окупацію Іраку.

Тим часом газета «Вашингтон таймс» містить коментар колишнього морського офіцера, а нині науковця Центру стратегічних і міжнародних досліджень США Гарлана Ульмана, який зупиняється на деяких правових аспектах воєнної акції США в Іраку. Автор виправдовує удар, як превентивний крок для відвернення іракської агресії в майбутньому. Але при цьому, як підкреслює Ульман, Вашингтон повинен бути впевнений, що Ірак має зброю масового знищення і тому є прямою загрозою Сполученим Штатам. Щоправда, адміністрація Буша, веде далі автор, майже впевнена, що Саддам Гусейн має таку зброю і в перебігу воєнної акції це вдасться довести. Якщо не вдасться, то Буш поставить під удар не лише президентську посаду, а й репутацію Сполучених Штатів. Далі автор, посилаючись на повідомлення у пресі, пише, що стратегія Буша в Іраку полягає на блискавичному ударі, який мав би посіяти шок і страх. До речі, автор, який сам розробляв цю стратегію, розраховану порівняно на невеличкі втрати в людях, вважає, що пізніше адміністрація Буша повинна зосередити особливу увагу на своїх дальших кроках після закінчення воєнного удару.

Варто додати до цього, що європейські коментатори, особливо німецькі і французькі, і далі гостро критикують підготовку США до удару і вважають, що воєнна акція стане грубим порушенням міжнародного права. Приміром, коментатор мюнхенської газети «Зюддойче цайтунґ» Стефан Корнеліус звинувачує Буша у зловживанні владою і порушенні американських демократичних традицій, яких нинішній президент мав би дотримуватись більше, ніж будь-хто із його попередників.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG