Доступність посилання

ТОП новини

В Криму етнічні українці вимагають відставки “українофобного уряду Сергія Куницина”


Володимир Притула В Криму етнічні українці вимагають відставки “українофобного уряду Сергія Куницина”

Сімферополь, 24 березня 2003 - Мітинг біля стін кримського уряду, в якому взяли участь близько 200 осіб, провели місцеві громадські і політичні організації національно-демократичного спрямування. Його учасники висунули кримській владі низку вимог, серед яких – підтримка українських культурницьких установ, збільшення кількості україномовних шкіл і часткова українізація вищої освіти в Криму, а також проведення парламентських слухань у Верховній Раді автономії щодо стану української мови, освіти, культури та засобів масової інформації в регіоні. Учасники акції протесту назвали позицію кримської влади щодо української меншини дискримінаційною та антидержавною.

Олег Фомушкін, голова кримської організації Української народної партії, яка виступила ініціатором мітингу, каже, що Сергій Куницин поки що лише декларує розуміння і підтримку інтересів кримських українців.

Минулої п’ятниці Сергій Куницин прийняв керівників низки громадських організацій, які репрезентують інтереси етнічних українців, і заявив, що його уряд вживе необхідних заходів для виправлення становища. Зокрема він пообіцяв вирішити проблему приміщень єдиної в Симферополі української гімназії, Українського інформаційно-культурного центру, єдиної в Криму україномовної газети “Кримська світлиця”, виділити кошти на ремонт Кримського українського театру, а також на видання творів Тараса Шевченка і святкування в автономії його 150-літнього ювілею.

Представники громадськості обіцянкам прем’єра не дуже вірять і кажуть, що мають намір продовжити свої публічні акції до повного виконання задекларованих вимог. Голова Української всесвітньої координаційної Ради Михайло Горинь, який спеціально прибув до Симферополя, каже, що для відстоювання своїх прав місцевим українцям слід бути активнішими.

До речі, Сергій Куницин прийняв Михайла Гориня лише після активних та настійливих вимог громадськості і самого голови Української всесвітньої координаційної Ради.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG