Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисні аспекти іракської війни


Сергій Драчук Правозахисні аспекти іракської війни

Прага, 24 березня 2003 – Будь-яка війна, що відбувається останнім часом, незмінно привертає пильну увагу правозахисників. Не стала винятком і нинішня операція в Іраку, з військовополоненими з обох сторін, із загиблими серед мирного населення.

Чи не найбільше розмов точиться навколо Женевських конвенцій 1949 року, у першу чергу, третьої з чотирьох, яка стосується військовополонених. Найгучніше пролунав тут голос навіть не правозахисників, а Сполучених Штатів Америки, яким не сподобалося, як показало телебачення Іраку захоплених у полон і вбитих американських військовиків: на думку США, це були принизливі образки. Президент США Джордж Буш навіть звернувся до Іраку з такими словами: «З військовополоненими, я сподіваюся, поводитимуться гуманно, так само ,як і ми поводимося гуманно з військовополоненими, що їх захопили ми. Якщо ж буде не так, то з тими, хто погано обходиться з військовополоненими, ми поводитимемося як із воєнними злочинцями».

Цікаво, що застереження до Іраку висловила й Росія, яка виступає різко проти нинішньої війни і загалом прихильно ставиться до режиму Саддама Гуссейна: вимогу дотримуватися міжнародного законодавства про військовополонених передасть багдадському керівництву міністр закордонних справ Росії Ігор Іванов, заявив російський президент Владімір Путін: «Нам відомо, в яких умовах утримує полонених антиіракська коаліція, американська сторона, і я висловлюю сподівання, що й іракська сторона теж виконуватиме всі вимоги міжнародного права стосовно утримання військовополонених».

Із Іраку відповідають, що для них не менш принизливо дивитися на іракських військовополонених під прицілом американців чи британців, як їх показують західні телеканали. Посол Іраку в Організації Об’єднаних Націй Мохаммед ад-Дурі обіцяє: «Ми поважаємо міжнародне гуманітарне право, ми поважатимемо Женевську конвенцію, ми поважатимемо всіх військовополонених і ставитимемося до них належно, як від нас вимагає Женевська конвенція».

Підсумком цих дебатів стало наразі звернення правозахисної організації Амнесті Інтернашнал – Міжнародна амністія: вона закликає Ірак цілковито дотримуватися Третьої Женевської конвенції в ставленні до американських військовополонених і попереджає, що те саме стосується й іракських військовополонених, яких утримує інша сторона. Також Амнесті Інтернашнал закликає всі засоби інформації поважати гідність усіх військовополонених.

Іще однією проблемою стає загибель цивільного населення. Той же посол Іраку в ООН Мохаммед ад-Дурі, пообіцявши належне поводження з військовополоненими антиіракської коаліції, продовжив: «Водночас я прошу й американських військових і британське військо поважати міжнародне гуманітарне право, тобто Женевську конвенцію. Зараз-бо збомбардовані цивільні домівки, житлові квартали, вбито багато людей – десятки людей і поранені сотні».

У відповідь прем’єр-міністр Великої Британії Тоні Блер запевняє : «Звичайно ж, цивільні жертви будуть. Але ми зробили все можливе з гуманітарного погляду, щоби звести їх до мінімуму. Ми щадимо водо- й електропостачання, цілями є інфраструктура – командні й контрольні можливості режиму Саддама, а не цивільного населення».

Амнесті Інтернашнал бере до уваги такі заяви – але домагається від влади США й Великої Британії пояснити конкретні заходи, що мають відвернути загибель цивільного населення. За міжнародним гуманітарним правом напад має бути скасованим чи відкладеним, якщо стає очевидно, що він призведе до непропорційних втрат життя цивільних осіб, попереджає Міжнародна Амністія.

А інша правозахисна організація, Г’юман Райтс Воч, уже розіслала минулого тижня листа урядам країн, які беруть участь у конфлікті, – США, Британії, Австралії й Іраку, – з вимогою дотримуватися законів ведення війни. «За Саддамом Гуссейном стоїть довгий перелік воєнних злочинів, але це не зменшує зобов’язань супротивників Іраку в час війни», – мовиться в листі.

Г’юман Райтс Воч також у своєму новому листі закликає Комісію ООН із прав людини негайно скликати спеціяльне засідання для спостережень за дотриманням прав людини в перебігу конфлікту в Іраці. Нинішня війна-бо може мати спустошливі наслідки для цивільного населення Іраку, попереджають міжнародні правозахисники.

Цілком особливу думку висловив інший правозахисник-ветеран, колишній, від 1991 до 1999 року, доповідач Комісії ООН із прав людини в справах Іраку Макс ван дер Стул в інтерв’ю для нідерландського щоденника Фолкскрант він заявив: «Кримінальний режим зі зброєю масового знищення – таке поєднання є моральним виправданням для війни по 12 роках переговорів».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG