Доступність посилання

ТОП новини

Польсько-українська співпраця у галузі культури


Володимир Павлів Польсько-українська співпраця у галузі культури

Варшава, 25 березня 2003 року.

Володимир Павлів

У Міністерстві культури Польщі почалася активна підготовка до розробки плану заходів проведення Року Польщі в Україні, яким має бути оголошено рік 2004-й. Початок формальної підготовки став можливим завдяки підписанню на минулому тижні Протоколу про співпрацю між міністерствами культури Польщі та України.

Для поляків оголошення 2004 року Роком Польщі в Україні є доброю нагодою, щоб вирішити низку проблем у сфері збереження польської культурної спадщини на території України. Тому із попереднього плану відомо, що саме їм буде присвячено головну увагу.

Зокрема, мова йде про створення у Крем”янці на Волині музею польського поета Юліуша Словацького. Роботи по створенню цього музею практично завершені, але залишилося ще надати йому статусу незалежної музейної одиниці центральної категорії. Польська сторона готова також надати українським культурним закладам методичну та матеріальну допомогу у справі створення музею іншого великого поета - Адама Міцкевича – у Євпаторії в Криму, де він у 1825 році написав один із своїх Кримських Сонетів.

Польща також зацікавлена у збереженні та віднайдені одного з найоригінальніших митців ХХ століття – Бруно Шульца. Бажано було б також у його рідному Дрогобичі заснувати музей цього польського письменника та художника, єврейського походження.

Однак, культурна програма Року Польщі в Україні не обмежуватиметься лише минулим. Відбудуться і покази сучасного польського кіно, і концерти класичної та сучасної музики і художні виставки. Для популяризації польських книжок в Україні та українських у Польщі, видавцям з обох країн буде надано можливість взяти участь у міжнародних книжкових ярмарках у Варшаві та Кракові, а також у Києві та Львові.

Щоправда, поки що невідомо наскільки українська сторона готова прилучитися до реалізації цих намірів польського Міністерства культури. Наша колега Анна Винницька з української газети у Польщі “Наше слово” намагалася вивідати у міністра культури України Юрія Богуцького, як Україна бачить свою участь у цій програмі. Однак, у відповідь почула, що буде використовуватися модель, випрацювана під час проведення Року України в Росії.

Анна Винницька

Я сказала, що цей рік України в Росії був підданий критиці. Але вони мають іншу думку, що це все ж таки був успіх. І подібну форму вони будуть тут проводити».

Володимир Павлів

Для підготовки проведення Року Польщі в Україні є ще достатньо часу, тим не менше експерти вважають, що чим раніше Україна визначиться зі своєю участю, тим краще їй вдасться провести рік Польщі в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG