Доступність посилання

ТОП новини

Жінки в американській армії


-- no author -- Жінки в американській армії

Прага, 27 березня – Поява жінки серед американських полонених в Іраку ще раз привернула увагу до ролі жінок в американській армії та у воєнних конфліктах. Шошана Джонсон, полонена в Іраку, є американською військовою та одинокою матір’ю дворічної дитини. ÏÏ доля, якою б гіркою вона не була, є типовою, як типовою є доля її дитини, однієї із десятків тисяч, чиї мами, чи обоє батьків відправилися на війну. Тему продовжує Марія Щур.

Завдяки змінам до американського законодавства від 1994 року жінки отримали більший доступ до воєнних спеціальностей і тепер вони складають 15% американського війська. Понад 90% армійських посад відкриті для жінок. Жінки керують літаками та гелікоптерами, спрямовують ракети на Багдад. Незважаючи на деякі обмеження в участі у боях, щонайменше 13 жінок уже загинуло і набагато більше отримали поранення.

Деякі оглядачі говорять, що це очікуваний наслідок допуску жінок в армію. Державні чиновники реагують ще прагматичніше: «Це добровільна армія. Кожен, хто прийшов до армії ,робить з власної доброї волі. І навіть якщо військовики мають дітей, вони повинні бути готові, до того, що їх можуть послати на другий кінець земної кулі. Такими є умови зайнятості». Після довгої боротьби за рівні права жінки на високих посадах відкидають ідею, що до мам і до тат повинне бути різне ставлення.

Але всередині багато відчувають, що тут щось не так. Анне Аппельбаум, кореспондентка американського часопису Вашинґтон Пост пройшлася американськими веб-сторінками, створеними жінками, чи для жінок в армії. Ось деякі із міркувань, якими діляться американські солдатки: «Мій чоловік уже на кораблі, що відійшов від американських берегів. Ніхто не зможе подбати про наших дітей, якщо ми обидва підемо на війну», - пише одна з жінок. Інша роздратовано відповідає, що вона, неодружена і без дітей, має працювати набагато більше через таких, як ота перша, бо вони заводять дітей і не думають про наслідки. Ще одна із учасниць Інтернет-форуму розповідає, яке відчуття образи вона відчувала, коли через те, що вона вирішила завести дитину, її списали із флоту. І як би їх хотілося знову, після народження дитини, повернутися до армії та, за її словами, «гідно служити своїй країні».

Чому вона не може цього зробити, запитує кореспондентка американського часопису, адже у цивільному житті це можливо. Тоді як перше покоління жінок-адвокаток, так само як і перше покоління жінок-пілоток, брали двотижневу декретну відпустку, гарантовану законом, і негайно поверталися до праці або і взагалі відмовлялися від дітонародження, друге, нинішнє покоління, може взяти вільний рік ( чи два ,чи п’ять ) і потім повернутися до праці. Жінки втрачають у грошах, і їхня кар’єра також страждає, але вони задоволені тим, що мають вибір.

На думку американської кореспондентки, армія повинна наслідувати приклад цивільних організацій та дозволяти професійним солдатам, чоловікам, чи жінкам, переривати кар’єру без того, щоб вони почували себе дезертирами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG