Доступність посилання

ТОП новини

1. Перегрупування політичних сил перед виборами Президента України. 2. Український батальйон у Кувейті – жест підтримки позиції США?


Ганна Стеців Олександр Яковенко (Партія “Трудова Україна”), народні депутати України Микола Рудьковський (“СПУ”), Ігор Шурма (“СДПУ(о)”), та Борис Беспалий (“НУ”)

28 березня 2003 року

Добрий вечір. Сьогодні у нас гості: Олександр Яковенко від Партії “Трудова Україна”, Ігор Шурма від СДПУ(О), сьогодні його обрали заступником голови партії, вітаємо, Борис Безпалий від “Нашої України” і Микола Рудьковський від українських соціалістів.

Шановні гості, будемо сьогодні говорити про перегрупування політичних сил перед президентськими виборами. Але тональність нашої розмови, можливо визначать слова нашої слухачки, яка зателефонувала нам за кілька хвилин до прямого ефіру. Ми не можемо дати в ефірі її голос, бо Таїса Петрівна – так себе назвала жінка, киянка, телефону вдома не має. А сусідка дозволила подзвонити їй на “Свободу” з однією умовою, щоб не записували розмову, бо вона боїться. А сказала Таїса Петрівна гірку річ. |

Та що їм, - сказала вона, - вони усі багаті. А я, щоб прожити, мушу перепродавати хліб. Мушу купувати там, де дешевше, і продавати його на кілька копійок дорожче, і в такий спосіб виживати. Таїса Петрівна сказала, що в неї брат осліп внаслідок 2-х років праці і не має за що купити ліки. І ніякої допомоги нізвідки немає, - сказала нам киянка Таїса Петрівна, одна з мільйонів їй подібних. Їй нізвідки чекати допомоги.

Ви сьогодні були на своїх з’їздах. Хто був, що ще буде – як ви, п.Безпалий, бо “Наша Україна” завтра збирає свій форум. Чи говорили ви про те, як полегшити долю сотням тисяч українських громадян? Починає відповідь СДПУ(о).

Ігор Шурма

Я ніколи не сумнівався, що об’єднані соціал-демократи розпочнуть дискусію. Бо так завжди прийнято надавати слово тому, від кого чекаєте чогось несподіваного. Що стосується пані Таїсії Петрівни, запишіть собі телефон 229-14-83. Після 19-00 зателефонуйте до Ігоря Шурми і розкажіть про свої біди. Це буде чисто локальна допомога. Ввечері з понеділка я чекаю вашого дзвінка. Я зрештою надіюся, що всі представники політичних сил, що знаходяться в студії, теж дадуть свої телефони і максимально допоможуть вам.

Що стосується тих людей, які є багаті, то я би дуже просив – коли ми є в ефірі задаємо такі запитання, щоб ми встановили для себе, що таке є багатство. Бо для п.Таїсії це є один стандарт, для п.п.Рудковського, Шурми, Безпалого – це є інші стандарти. Це є на сьогодні гарний привід, щоб розпочати дискусію. П.Таїсія, я думаю, що кожен, хто є тут в студії намагається полегшити життя українцям максимально. Як вдається це зробити народним депутатам, як це вдається зробити їхнім представникам, то є інша справа. Але народні обранці роблять максимум зусиль, щоб життя українця підвести до цивілізованих стандартів. Але не буду віднімати час своїх колег – їм є що сказати...

Ганна Стеців

Перш ніж ми продовжимо дискусію, я прошу наших слухачів також приєднатися до нас. Слухайте і вирішуйте для себе представникові якої партії ви найбільше довіряєте: СДПУ(о) Віктора Медведчука, “Трудовій партії” Сергія Тигіпка, “Нашій Україні” Віктора Ющенка чи соціалістичні партії Олександра Мороза. Просимо вас уважно слухати представників партій і телефонувати. Зараз я роздала конверти з номерами і кожен учасник дискусії вибрав собі номер телефону.

Отже, хто захоче підтримати Ігоря Шурму з СДПУ(о) може дзвонити за тел. № 490-30-96. Це в Києві – код 044. Кому сподобається позиція представника “Трудової України” - № тел. 490-30-82. Хто хоче підтримати соціаліста Миколу Рудьковського – телефонуйте за № 490-30-75. І хто віддасть перевагу позиції Бориса Безпалого з “Нашої України” – № тел. 490-29-07. А тепер приступаємо до дискусії. Пане Рудьковський, вам слово.

Микола Рудьковський

Ви знаєте, сьогодні, обговорюючи в прямому ефірі питання, яке порушила шановна слухачка, я хочу заявити наступне. Обов’язково депутати, які слухають такі звернення повинні допомагати персонально. Але обов’язок кожного депутата приймати такі закони, створювати такі умови, щоб всім мільйонам українців можна було жити і зводити кінці з кінцями. От ми сьогодні на політ виконкомі обговорювали питання подорожчання хліба. Як могло таке статися в державі, коли під патронатом Президента, прем’єра віце-прем’єр вивозить з України 8 мільйонів тон хліба, заробляє на цьому сотні мільйонів доларів, а зараз ціни вдвічі ростуть на хліб. Це було під патронатом влади.

Ми домагалися підняття мінімальної зарплати до 185-237 гривень, щоб було за що купити цей хліб. Мені якось незручно обговорювати це питання з представниками, наприклад, “Трудової України” і СДПУ(о), бо назви цих партій... От я б хотів запитати: хоча б в одного представника є мозолі на руках? Бо це партія мультимільйонерів. Це ті, які мають 10 мільйонів, 50 мільйонів, мільярд в своїй власності. І я звертаю увагу – до тих пір, поки у нас відсутня демократія, доступ до ЗМІ, вони вас, виборців, вводять в оману, називаючись “трудовими”, “робітничими”. А відстоюють інтереси мільйонерів.

Ганна Стеців

Пане Рудьковський, давайте дамо слово і представникові “Трудової України” п.Яковенку, який, певно, має що сказати.

Олександр Яковенко

Дякую, п.Ганно, за таку можливість взяти участь у цій дискусії. Я відразу ж скажу, що від самого початку промайнула думка, що ми знаходимось в дещо інших вагових категоріях. Шановні мої колеги по дискусії представляють різні політичні партії і є народним депутатами, які безпосередньо вирішують всі питання у вищому законодавчому органі держави. Я представляю секретаріат Партії “Трудова Україна”. З одного боку це свідчить про досить високий рівень внутрішньопартійної демократії.

Ганна Стеців

А ви мільйонер чи ні?

Олександр Яковенко

Ні. Я отримую зарплату і цього мені вистачає на мої життєві потреби.

Ганна Стеців

Отже партія ваша, яка називається “Трудова Україна”, захищає інтереси трудового люду?

Олександр Яковенко

Так от повертаючись до того запитання, і до тієї репліки, яку говорив Микола Рудьковський. Хочу сказати, що Партія “Трудова Україна” обрала собі головними пріоритетами роботи найважливіші соціальні сфери. Жодна з партій немає такої ще, очевидно, програми, а ми вже зараз, на з’їзді, що відбувся в грудні, таку програму прийняли. І обрали для себе пріоритетами ті галузі, які найбільш дійсно важливі для людей. Це і охорона здоров’я, це і житлово-комунальна сфера, це і сфера підтримки малого підприємництва, це, зрештою, ті питання, які вирішуються в щоденних турботах людей.

Ганна Стеців

Давайте послухаємо, що ж говорили сьогодні на своїх з’їздах “трудовики” і об’єднані соціал-демократи.

Микола Рудьковський

Я одну репліку... Ви програми приймаєте, а у Верховній Раді голосуєте, щоб народ наш ставав все біднішим і біднішим. Вибачте.

Ганна Стеців

Але давайте все-таки послухаємо, що говорили на своїх з’їздах ці дві партії.

Кореспондент

Обидві партії багато говорили про політичну реформу. Говорить глава СДПУ(о), глава Адміністрації Президента України Віктор Медведчук:

Нашим прихильникам, як і нашим опонентам, важливо знати, чи не забракне сил об’єднаним соціал-демократам у важкій політичній боротьбі, яка чекає попереду. Гадаю, що має право від усієї партії запевнити: тимчасовий виборчий перепочинок для нас закінчився. Від об’єднаних соціал-демократів сьогодні, як ніколи вимагається рішучість, стійкість та віра в правоту своєї справи.

Кореспондент

За словами Віктора Медведчука, зараз не на часі обговорення кандидатури на посаду президента. Але, на його думку, має бути наступництво влади, і є лише один механізм: обрати президентом кандидата з нинішньої парламентської більшості.

Інші проблеми турбують голову Партії “Трудова Україна”, голову правління Нацбанку України Сергія Тигіпка. Він звернувся до учасників з’їзду з проханням звільнити його з посади голови партії.

Сергій Тигіпко

Основний аргумент, яким докоряли про політичну чистоту посади голови Нацбанку України, я не сприймаю. В нереформованій країні, коли не достатньо проведені політичні реформи, коли не завершені економічні реформи, люба серйозна посада в країні є політичною. Тому можу сказати, що я був і залишусь членом партії “Трудова Україна” на любій посаді.

Кореспондент

Вдячні однопартійці відмовилися виконати прохання Сергія Тигіпка, і він залишився головою Партії “Трудова Україна”. Загалом, з’їзди політичних сил чи не найбільше говорили про політичну реформу. Але кожна партія розуміє її по своєму. Одних цікавить сам процес, інших – результат. Віктор Міняйло. Для “Радіо “Свобода”. Київ.

Ганна Стеців

Як бачимо, більше говорили про політичну реформу. А завтра збиратиметься на свій форум Блок “Наша Україна” Віктора Ющенка. Яку дорогу ви бачите для кращого життя для простої людини, п.Безпалий, як представник “Нашої України”?

Борис Безпалий

Гідне повсякденне життя людей - це мета кожного чесного політика. І я думаю - там і тоді, де і коли ми можемо допомагати людям, це треба робити. І я, наприклад, веду щотижнево прийом в своєму виборчому окрузі. Але всі ми розуміємо, що принципово, докорінно поліпшити життя всіх українців це залежить від влади. І нині діюча команда, бригада Кучми, яка при владі, говорить одне, а робить зовсім інше. Деяким т.зв. соціал-демократам об’єднаним здається, що досить намалювати трояндочку червону на “Мерседесі” щоб стати справжнім соціал-демократом. Я думаю, вони такі самі соціал-демократи, як Жириновський, росіянин, ліберальний демократ.

Коли ж прем’єр-міністром був Віктор Ющенко, лідер “Нашої України”, я думаю, всі люди на практиці відчули різницю між словом і ділом. І саме висока якість очолюваного ним уряду дала змогу “Нашій Україні” перемогти на виборах, хоча в неї потім перемогу вкрали. Тому президентські вибори, які будуть, дай Боже, все ж таки через півтора роки, це ми будемо обирати не просто ту чи іншу людину, того чи іншого Віктора, а ми будемо обирати спосіб життя, якість життя, і наш мудрий український народ знову зробить правильний вибір...

Ганна Стеців

А чому - Віктора, а не Олександра, чи Сергія?

Олександр Безпалий

Ну, я так сподіваюся. Я навіть можу не тільки ім’я назвати, а й прізвища. Я думаю оберемо Віктора Ющенка.

Ганна Стеців

Пане Рудьковський, що кажуть ваші соціалістичні переконання? Чи серед партій, які сьогодні провели свої з’їзди, і серед партій, які ще проведуть свої форуми, є така, яка дійсно перейнялася б проблемами простої людини? Чи, може, це всього лише боротьба за владу?

Микола Рудьковський

На жаль, поки що здається, що мова якраз і йде про те, що ви говорите – боротьба за владу. Соціалісти зайняли чітку позицію, і ми ставимо жорстку умову - до тих пір, поки не змінимо систему влади, не потрібно обговорювати питання кандидата на президентську посаду. Чи в четвірці опозиційній, чи у влади і т.д. Якщо ми змінимо систему влади, ми, соціалісти, готові підтримати однопалатний парламент, піти на зустріч Президенту – скоротити парламент до 400 осіб. Але підпорядкувати прем’єр-міністра Верховній Раді, щоб уряд формувався Верховною Радою. Міністри внутрішніх справ, прокурора підпорядкувати Верховній Раді і навести порядок. Обирати до парламенту за пропорційною системою, від партій.

Партія повинна мати відповідальність перед виборцями. І тоді буде порядок в державі. Тоді не залежатиме – чи буде один Віктор, чи інший, чи буде Сергій, чи буде Олександр Олександрович Мороз президентом. Система буде працювати, буде стабільність, і ми не будемо переживати –хто там з оточення в яке вухо президентові щось шептав. Якщо ми цього не зробимо, буде те ж саме. Залишиться корумпована система. Зміна системи влади – запорука демократії в Україні. Я надіюсь, що це підтримають і мої колеги.

Ігор Шурма

Я вперше тут в студії. Взагалі-то, я звик слухати “Радіо “Свобода” – це завжди була така студія, коли можна було почути тут раціональне зерно, щось взяти корисне для себе. Думаю, що громадяни України отак нас всіх слухають і хочуть щось почерпнути. Я звертаюся до всіх в студії, я вас дуже прошу, позбудьтеся тут агресивної риторики. Я звертаюся до пана Миколи Рудьковського, якого я дуже поважаю, не потрібно Україні нав’язувати соціалістичну риторику. Коли ви говорите про олігархів і про дуже багатих людей...

Ганна Стеців

Вибачте, будь-ласка. В нашій редакції кожен може говорити те, що він вважає за потрібне. І це принцип нашої вільної дискусії. Ви можете говорити те, що ви вважаєте за потрібне, але ваш опонент також може говорити, те, що він бажає.

Ігор Шурма

Я просто вважаю, що коли п.Рудьковський говорить про бажання побачити мозолі олігархів, я би хотів побачити на цьому столі його мозолі. І після того говорити – хто є тут трудовик.

Ганна Стеців

Може в нього мозолі на мозку?

Ігор Шурма

Можливо, але не бачу тих гуль на голові. Що стосується звернення “Нашої України” про троянди на “Мерседесах”, то коли сідає ваш шеф Віктор Ющенко у свій “Мерседес” за кермо, то ви подивіться, чи там є троянда. Якщо ви там її побачите, то очевидно, він поміняв ідеологію. Я би дуже тішився з того.

Ганна Стеців

Прошу пане Яковенко, “Трудова Україна”.

Олександр Яковенко

Микола Рудьковській дещо перевів нашу розмову в іншу площину. Ми перейшли на такі політичні пікіровки. Але я хотів би, користуючись нагодою, підтримати добру пропозицію п.Шурми. І нагадати нашій слухачці Таїсії Петрівні, яка на початку нашої передачі звернулася до “Радіо “Свобода” з таким проханням, нагадати телефон офісу Партії “Трудова Україна” 241-98-12. Таїсія Петрівна, ви можете за цим телефоном звернутися і отримати відповідну допомогу.

Ганна Стеців

Панове, я хочу звернути вашу увагу, що ми будемо знати, чи тій жінці реально допомогли, чи лише пообіцяли. Бо ми маємо дуже тісний зв’язок з нашими слухачами. Пане Безпалий, вам слово.

Борис Безпалий

Я думаю, що ми могли б послухати зараз те, що говорилось на з’їздах. Мені б хотілося звернути увагу на такий момент, який пролунав не дуже чітко поки що. А між тим, він заявлений, як одна з головних тем. Я дуже задоволений з того, що Президент, нарешті, за народний рахунок опублікував свої конституційні ініціативи, і всі можуть переконатися, що це суцільна маячня. Не одно-, чи двопалатний, а суцільна палата №6. І ніколи такої конституційної реформи не буде. Тож для чого її ця розумна людина опублікувала?

Ганна Стеців

Я вас дуже прошу, ми в студії не ображаємо Президента, не ображаємо нікого. Прошу вас про коректне висловлювання стосовно будь-кого.

Борис Безпалий.

Мені здається, що в даному випадку, реальна пропозиція, до якої все зводиться, і час це покаже, це є просо спроба відтягнути президентські вибори. Не провести їх вчасно. І для цього обраний такий механізм, як перехід поступово до одночасних виборів депутатів усіх рівнів і Президента. Тобто продовжується термін повноважень Президента до 2006 чи 2007-го року. От в цьому є варіант, тобто перехід моделі за прикладом деяких сусідів наших далеких і близьких, до варіанту Україн-баші. Саме тому команда Президента не називає своїх можливих кандидатів на посаду Президента, тому що вони думають, що Леонід ІІ у нас буде пожиттєво. Це є принциповий момент.

Тому, що принципові зміни повсякденного життя можливі лише після зміни даної персоналії. Оскільки вже дев’ять років показали, що доки є цей Президент, життя людей не покращиться. Тому це є питання не боротьби за владу. А щодо “Нашої України”, то я думаю, що гривня стоїть як вкопана, тому що реформу гривні робив лідер “Нашої України” і якраз управління Кабміном Віктора Ющенка засвідчило, що це є саме той шлях, який потребує Україна.

Ганна Стеців

Зараз ми продовжимо дискусію. Перші результати слухацьких симпатій. За пана Беспалого задзвонило 73 слухачі, за Рудьковського –79 слухачів, за Шурму – 74 і за пана Яковенка 36 слухачів.

Микола Рудьковський

Я хочу прокоментувати те, що ми почули в прямому ефірі.

Мене дивує, як може хтось з лідерів партій говорити, що потрібна правонаступність влади. Більшість разом з Кучмою вкрала владу в парламенті, а зараз хоче і правонаступність? Джерело влади – народ, і ні президент, ні лідери партій не мають права приватизувати владу.

Якщо ми говоримо про ініціативи президента щодо конституційних змін.

Президент ініціював свої зміни, але Мороз, Симоненко, інші подали реальні конституційні зміни, які ми повинні ухвалити, щоб збалансувати владу. У Тернопільській області, мені казали, зібрали громадян в селі, щоб вони підготували протокол - одностайно підтримали президентській зміни до Конституції. Народ проголосував одностайно - не підтримати. Це так звана реформа, яка веде в нікуди.

Ганна Стеців

Пане Шурма?

Ігор Шурма

В Україні є одна річ – заполітизованість населення і низький рівень політичної культури ведення боротьби. Що стосується парламенту. Я мав би з паном Олександром вести дискусію, бо є певна етика. Добре коментувати свої з’їзди. Що змушує вас, політиків коментувати чужі з’їзди? Будуть з’їзди Мороза, Ющенка, коментуйте собі!

Ганна Стеців

На секунду Вас переб”ю. Ще раз чемно Вам нагадаю, що в нашому ефірі кожен може говорити все, що хоче. Кожен коментує все, що хоче. Давайте погодимося на це.

Ігор Шурма

Я теж говорю, що хочу. Я не хочу захищати пропозиції діючого президента стосовно певного терміну, але хочу сказати: існує певний компроміс, певний термін – 5 років. Ми кажемо, президент хоче продовжувати свій термін на 2 роки. Я звертаюся до всіх депутатів. Якщо ми кажемо, що в цьому є раціональне зерно, давайте ми, діючі депутати, якщо хочемо дійти консенсусу, відмовився від своїх 2 років перебування у Верховній Раді.

Я тоді пропоную наступне. 2004 рік – закінчується термін посади президента. Верховна Рада, яка бажає допомогти Україні, яка хоче мати свого президента, теж складає свої повноваженні. І тоді ми можемо сказати – так, народні депутати дійсно цього прагнуть. Пропоную завтра цю думку висловити пану Беспалому...

Ганна Стеців

Пане Яковенко?

Олександр Яковенко

Хотів би нагадати цікаву річ. Соціологи провели дослідження щодо того, наскільки населення України підтримує ініціативи щодо політичної реформи. Виявилося, більшість громадян України взагалі не розуміють, навіщо ця політична реформа потрібна і не підтримують основні ініціативи, викладені в змінах до Конституції.

Але як відповідальні політики ми повинні зрозуміти, що політична реформа скерована на те, щоб ми зробили владу відповідальною. Перша засада такої влади – простота управління.

На сьогодні ми не маємо чіткого механізму цієї відповідальності...

Ганна Стеців

Дякую. Приступаємо до другої теми. Що означає факт скерування до Кувейту українського батальйону протихімічного та протибактеріологічного захисту. Чи Україна цим продемонструвала своє приєднання до антиіракської коаліції? Чи йдеться лише про жест гуманітарної допомоги? Ця дискусія знов стала гарячою, після виступу Буша, в якому він згадав Україну. Як пояснюють ситуацію сторони? Як трактуєте її ви, шановні гості. Послухаємо спочатку надзвичайного і повноважного посла США в Україні Карлоса Паскуаля.

Карлос Паскуаль

Ми консультувалися з українською владою з цього приводу і нам приємно, що вони готові сказати, що вони вважають, що батальйон захисту, який базується в Кувейті ,є внеском України до коаліції. Я хочу підкреслити, що зараз коаліція нараховує понад 40 держав. Партнери коаліції відіграють різні ролі. Деякі з них надають захисні підрозділи, такі, як український, які безпосередньо участі в конфлікті не беруть. Є декілька країн, які надіслали такі підрозділи, які розташовані в Кувейті. Серед них Польща, Словаччина, Чеська республіка, Румунія і навіть Німеччина, як не є членом коаліції. Такий тип внеску у справу коаліції дуже важливий, тому що мова йде не тільки про наступальні дії, але в даному випадку, про захист цивільного населення в регіоні.

Ганна Стеців

А зараз українську сторону висвітлить Володимир Горбулін.

Володимир Горбулін

Є дуже чіткий документ, який чітко визначив функції та місце діяльності нашого батальйону. Сьогодні немає жодних підстав вважати, що він буде використовуватися іншим чином, і на якійсь іншій території. Коли закінчаться військові дії, може виникнути мова про те, де йому перебувати. Але для того буде потрібне рішення - і не тільки наше внутрішнє, а й зовнішнє. А потім повернемося до цієї розмови.

Я не хотів би фантазувати, які буде батальйон виконувати функції після завершення військової операції. Давайте почекаємо. Але якщо вона буде завершена, треба бути приймати рішення про інші функції батальйону, які він може виконувати на території Іраку, якщо це буде потрібно. Якщо будуть звернення для цього і, можливо, від ООН. Але все одно це питання буде вирішуватися через Верховну Раду.

Ганна Стеців

Це був Володимир Горбулін. Що думає з цього приводу “Наша Україна”?

Борис Беспалий

Я можу говорити тільки за всіх нас , хто голосував проти направлення батальйону. Я голосував проти...

Ганна Стеців

Але Віктор Ющенко голосував “за”.

Борис Беспалий

Ні, він голосував за договір з Кувейтом, а не за посилання батальйону. Важливіше, що робити Україні зараз. І тут я повністю солідарний з Горбуліним: командувати цим батальйоном має виключно українська сторона. Крім того, зважаючи на напруженість ситуації, це питання треба знову обговорити у парламенті за присутності президента. Тому що це питання престижу національних інтересів. І я думаю, що в даному випадку, Україна має виходити виключно з пріоритету власних національних інтересів.

Ми на сьогодні не визначалися і не є членом будь-якої коаліції в даному питанні. Так що це питання треба вирішувати терміново.

Олександр Яковенко

Серед нашої аудиторії прихильники різних партій. Всіх, мабуть, об’єднує одне ставлення – ми на прикладі цих військових акцій в Іраці відчули, якою є ціна і людський вимір такий помилкових політичних рішень і категорично засуджуємо військову силу як противагу міжнародному праву. Будемо чесні. Це ситуація, якій Україна реально нічого не може протиставити силовому варіанту розвитку подій. Але йти за правилом “моя хата скраю” теж, мабуть, буде не зовсім неправильно.

Ганна Стеців

Зараз ми продовжимо дискусію.

Я оголошу результати слухацькі симпатій. За пана Шурму задзвонило 112 слухачів, за пана Яковенка –68, за пана Беспалоаго – 145 а за пана Рудьковського – 138.

Пане Шурма?

Ігор Шурма

Що стосується подій в Іраку. Об’єднані соціал-демократи одностайно стовідсотково висловили свою позицію, проголосувавши за те, щоб батальйон був скерований до Кувейту з метою надання гуманітарної допомоги. Це є позиція. Подобається вона громадянам чи не подобається – це абсолютно інша справа.

Пан Беспалий каже - я від імені людей, які голосували проти. Мені це незрозуміло.

Існує блок політичних партій. 50 на 50. З одного питання ми голосуємо “за” , з інших “проти”. Це є не позиція держави. Ми говоримо, що ми на порозі президентських виборів. Певні партії, політичні фігури повинні зайняти якусь позицію..

Я не розумію позиції “Нашої України”, бо там голоси “пів” на “пів”. Завтра буде виступати інша частина і говорити, як їм вигідно. Тобто вони діляться, як завжди.

Щодо функцій нашого батальйону в Іраку. Ми є свідками геополітичних процесів. Мені дуже приємно, що завдяки вірному голосуванню у парламенті Україна має свою позицію у цих процесах. Подобається вона комусь чи ні – інша справа. Ми себе заявили як повноцінний суб’єкт міжнародного права.

Слаба Богу, що в парламенті існує фракція, яка висловили свою позицію. І ця позиція співпала з позицією державницьких інституцій. Соціал-демократи висловили свою позицію. Думаю, це великий позитив в цій ситуації, в тому числі міжнародній.

Ганна Стеців

Пане Рудьковський?

Микола Рудьковський

Соціалісти голосували проти направлення батальйону. Ми вважаємо, що це втягування України у війну.

Друге. Влада ввела частину депутатів в оману. Не сказали, що влада зверталася щодо того, щоб Україна увійшла в коаліцію. Таким чином – відправка батальну – це вступ у війну на боці 1 сторони.

Я звертався з трибуни парламенту до Ющенка і просив подумати про того “маленького українця”, про якого він завжди заявляв і не підтримувати рішення про направлення батальйону. На жаль, він цього не почув. Було набрано лише 210 голосів. Тому Кучма з Ющенком відправили батальйон в Ірак. І хай вибачаться перед матерями тих чотирьох, які відмовилися летіти в Ірак, вони думали, що все-таки Верховна Рада не пошле їх на війну.

Америка повинна розуміти, що вона мала б бути зацікавлена, щоб Україна її не підтримувала в цьому. Бо в нас більше 20 ядерних реакторів. Якщо терористи почнуть діяти на території України, то тут почнеться така ситуація, що Америці ікнеться!

Ми повинні дбати про безпеку своїх громадян. Треба відкликати наш батальйн, і соціалісти будуть це ініціювати.

Ганна Стеців

А коли військовий обирає професію, йому, можливо, доведеться стикатися з такими ситуаціям, коли йде війна?

Микола Рудьковський

Військові, які присягали на вірність Україні, повинні захищати Україну, а не виступати на боці 1 держави, яка бореться за нафту, чи іншої керівної сили диктаторського режиму Хусейна. Наша армія повинна боронити Україну, і соціалісти на цьому стоять.

Ганна Стеців

Пане Рудьковський, видно, що Вас підтримують слухачі. Наразі ситуація з голосуванням змінилася на Вашу користь. За Шурму проголосувало 152 слухачі, за Яковенка – 76, за Беспалого – 164, і за Рудьковського – 182.

Давайте надамо слово тому, хто має найменше симпатій слухачів.

Олександр Яковенко

Я не зовсім схильний довіряти цим цифрам. У нас відбувся сьогодні з’їзд і один з делегатів порівняв “Трудову Україну” з потужним підводним човном, який добре простежується політичним радаром, але спливає на поверхню час від часу. Хочу сказати, в нашій партії є люди з мозолястими руками...

Ганна Стеців

Дай Боже, щоб Ваш човен спливав, але я мушу завершувати дискусію. Маємо по 10 секунд, пане Шурма і пане Беспалий.

Ігор Шурма

Я розумію тривогу пана Рудьковського, він каже СДПУ (о ) і “Наша Україна” послали батальйон. Я кажу, що ми свідки народження нової політичної сили. Вона називаєте “НУСДПУ (о)”.

Борис Беспалий

Думаю, гострота цієї дискусії і в студії, і в парламенті , і в суспільстві говорить про те, що це питання рано знімати з порядку денного. Думаю, правильним було б повернутися до його обговорення в парламенті в присутності, в тому числі, президента. Тому що ця позиція має консолідувати націю в такому доленосному питанні.

Ганна Стеців

Завершуємо дискусію на Радіо Свобода! Дякую усім.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG