Доступність посилання

ТОП новини

Свідчення у справі колишнього прем’єр-міністра України Павла Лазаренка зніматимуть на відео


Михайло Мигалисько Свідчення у справі колишнього прем’єр-міністра України Павла Лазаренка зніматимуть на відео

Вашингтон ,31 березня, 2003 року.

У Сан- Франциско, штат Каліфорнія, 28-го березня мало місце чергове судове слухання у справі колишнього прем’єр-міністра та народного депутата України Павла Лазаренка. Захисники інтересів Лазаренка зробили ще одну спробу звільнити свого клієнта з попереднього ув’язнення. Проте головна увага учасників слухання була звернена на стан підготовки до судового процесу й ,зокрема, участі в ньому обраних і запрошених свідків.

Згідно зі словами офіційної особи міністерства юстиції США, не була успішною чергова спроба американської команди адвокатів колишньго прем”єр-міністра Павла Лазаренка домогтися звільнення їхнього клієнта із федерального ув”язнення у Сан-Франциско. Суддя Мартин Дженкінс раніше уже не раз відмовив у таких юридичних заходах не лише теперішньої а й попередніх адвокатських команд екс-прем’єра. Як стало відомо Радіо Свобода, на останньому слуханні у каліфорнійському суді за участю прокурорів та адвокатів обговорений хід підготовки до судовго процесу та, зокрема, участі свідків захисту та обвинувачення. Йдеться ,переважно, про свідків, серед них, ймовірно, й державних службовців та представників політичної еліти, громадян іноземних держав, передусім з України, Швейцарії, Росії, офшорних зон, як, наприклад, Антигуа. Численні із запрошених відмовляються прибути з візитом до Каліфорнії, а Сполучені Штати не можуть змушувати їх до цього. Щоправда, згідно з домовленістю про правову допомогу між Вашингтоном та Києвом, як і іншими столицями, є більш ймовірним, що все-таки свідчення матимуть місце. Сторони та суддя Мартин Дженкінс обговорюють правові аспекти плану, згідно з яким свідчення записуватимуть на відеокасету на місцях перебування тих осіб за участі представників прокуратури США та американських адвокатів Павла Лазаренка. За згодою сторін та судді, ці відеозаписи стануть складовою судового процесу, який заплановано розпочати за кілька місяців , а саме: 18-го серпня. Як зазначила офіційна особа з американської прокуратури, передбачається, що список свідків оприлюднять лише за кілька тижнів до початку самого процесу.

Прокуратура США звинувачує Павла Лазаренка у відмиванні через американські фінансові інституції нелегально отриманих 114 мільйонів доларів. Адвокати екс-прем’єра вказують на те, що Павло Лазеренко невинний, він став жертвою політичних інтриг нинішньої влади в Україні.

Слід ще додати, що заяви деяких українських офіційних осіб, що, мовляв, Павла Лазаренка буде передано українському правосуддю після завершення процесу у США, є безпідставними. Адже між США та Україною немає договору про екстрадицію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG