Доступність посилання

ТОП новини

Преса про Україну


Сергій Драчук Преса про Україну

Прага, 1 квітня 2003 - Російська “Нєзавісімая газета” повертається до старих розмов про порушення у США справи проти президента України Леоніда Кучми, а німецька “Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ” – до пропонованих законодавчих змін в автомобільній царині, які, на думку автора статті, підуть на користь одному конкретному українському депутатові. А газета західної громади в Росії, англомовна “Москоу Таймз” наводить перші українські заперечення американських тверджень, ніби з України було продано до Іраку ще й найсучаснішу протитанкову зброю.

Російська ” Нєзавісімая газета” друкує дві статті про те, що проти президента України Леоніда Кучми нібито порушена кримінальна справа в Сполучених Штатах Америки. Джерелом цієї інформації є народний депутат України, член опозиційної до президента Соціялістичної партії Юрій Луценко. Радіо Свобода не вдалося підтвердити чи заперечити ці твердження. Російський же щоденник, цитуючи Луценка, пише, що недавно колишній президентський охоронець Микола Мельниченко в присутності членів української парламентської слідчої комісії в справі Георгія Гонгадзе передав міністерству юстиції США «речові докази» – деякі записи й звукозаписувальне обладнання, і результати розслідування«цілком реально» можуть привести до порушення проти Леоніда Кучми кримінальної справи. Так, нагадаю, вважає Юрій Луценко.

А “Нєзавісімая газета” тим часом, посилаючись на «деяких» інших українських депутатів, наводить твердження, що кримінальна справа проти Кучми порушена у США ще минулого року, і зробила це буцімто прокурор Північного судового округу Каліфорнії Марта Борщ – та сама, яка висунула звинувачення й Павлові Лазаренкові. Але, додам, ці публікації російського щоденника тим часом не підтверджені.

Німецький щоденник “Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ” критикує проекти українських законів, які мають на меті виконати вимогу Європейського Союзу про рівність усіх продавців авто у країні – майбутньому сусіді ЄС і скасувати в Україні пільги для, як кажуть, «вітчизняного виробника» автомобілів. Але це буде «рівне поводження по-українському», вважає автор статті: пакет законів про реорганізацію українського автомобільного ринку, на перший погляд, задовольняє бажання Брюсселя , але має «подвійне дно» і виявляється ,насправді, «запорізьким законом», або ж, точніше, «законом Васадзе», пише німецька газета.

Йдеться про Таріела Васадзе, впливового народного депутата з фракції Партії підприємців і Трудової партії та водночас власника корпорації «УкрАвто»,яка ,в свою чергу, володіє принаймні чотирма п’ятими фірми “АвтоЗАЗ” (Запоріжжя), а відтак є і співвласником спільного підприємства “АвтоЗАЗ – Деу”, яке складало в Україні авто “Деу”, а тепер уже й взялось за” Мерседеси”.

Як пише “Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ”, запропонований пакет законів підірве позиції інших, менших складальників автомашин в Україні. До того ж, він передбачає змінити ставку митного збору на імпорт нових авто – до уніфікованої величини в 32 відсотки для автомобілів усіх класів. Автор статті нагадує, що нині мито на нові авто малого й середнього класу становить від 3 до 5 відсотків, і пропоноване його різке підвищення, в першу чергу,знекровить новонароджуваний середній клас в Україні. Натомість авто класу “люкс” ( або ж “олігарховози”) нині обкладаються 40-відсотковим митом , і з ухваленням нових законів воно зменшиться на 8 %…

Отож, робить висновок автор статті, німецькі й інші іноземні виробники мають лише одну можливість: спробувати домовитися з самим Васадзе, щоб монтувати й свої машини на його підприємстві і на його умовах. Брюссель хотів рівності – буде рівність. Тільки дехто буде рівніший від конкурентів, мовиться в статті. Це й називається успішне лобіювання , і воно підтверджує, що український парламент є зручне місце, щоб просувати приватні економічні інтереси, закінчує статтю німецький щоденник “Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ”.

Газета Москоу Таймз, яка виходить у Москві англійською мовою й є по суті виданням західної громади в Росії, звертається до звинувачень на адресу України в перепродажі до Іраку російських протитанкових ракетних установок «Корнет» – що ними, як повідомляють, уже виведено з ладу принаймні два американські танки в Іраці. Таке звинувачення, нагадаю, пролунало в останньому числі американського тижневика Ньюзвік: автори статті про війну в Іраку написали, що Ірак таємно закупив до тисячі цих легких і простих, але дуже потужних установок, а «продавцями, за даними представників Пентаґону, були українські торгівці зброєю (які, за повідомленнями, продали Багдадові близько 500 «Корнетів» у січні), а також, можливо, деякі підприємливі сирійські генерали або й сама сирійська влада», написав Ньюзвік.

Отож Москоу Таймз цитує відповідь речника Укрспецекспорту Олександра Урбана, який переконує, що його організацію не міг би оминути жоден такий зброєвий продаж. Московська англомовна газета також додає, що якраз Сирія минулими роками купила в Росії близько тисячі протитанкових систем, серед того й «Корнети».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG