Доступність посилання

ТОП новини

Чорнобиль – досі відкрита проблема у стосунках з ЄБРР


Марія Щур Чорнобиль – досі відкрита проблема у стосунках з ЄБРР

Прага, 2 квітня – Поки український президент Леонід Кучма шукає інвесторів для України в Азії, голова уряду Віктор Янукович у Лондоні проводить переговори із традиційними партнером України – Європейським Банком Реконструкції та Розвитку. На порядку денному одне із чільних місць посідає проблема Чорнобиля та програми добудови двох додаткових реакторів взамін чорнобильських. Тему продовжує Марія Щур.

У програмі дводенного візиту українського прем’єра до Лондона – важка розмова із країнами-донорами про долю фінансування двох реакторів на Хмельницькій та Рівненській АЕС. Незважаючи на те, що гроші для цих проектів мали надійти ще два роки тому, оцінка фінансування цього проекту ще триває. Крім цього питання український прем’єр має обговорити і підписати Програму співпраці з Європейським Банком з Реконструкції та Розвитку на поточний та наступний рік. За словами директора бізнес-групи ЄБРР із країн Південно-східної Європи Олів’є Декампа, банк планує інвестувати цього року в Україні від 200 до 350 мільйонів євро.

За повідомленнями, Європейський Банк Реконструкції та Розвитку має намір розширити фінансування проектів в Україні, зокрема йдеться про транспортний, банківський та сільськогосподарський сектор. Також банк планує продовжити допомагати Україні у поки що не дуже сміливих реформах в енергетичному секторі та реструктуризації боргів. Енергетика однією із найпроблематичніших ділянок співпраці України та ЄБРР. Банк неодноразово наголошував на необхідності швидших реформ у галузі та на продовженні приватизації енергетичних об’єктів. Але Київ,практично, заморозив усі реформи у цій галузі з часу відставки уряду Віктора Ющенка, вважають у Києві.

За невідповідність програми приватизації її результатам критикує Україну не лише Європейський Банк Реконструкції та Розвитку. Міжнародне рейтинґове агентство Standard & Poor''s у вівторок назвало нереалістичні плани надходжень від приватизації цього року однією із причин негативного прогнозу для України. Минулого року план приватизації був виконаний лише на 10%, і агентство, посилаючись на нестабільну політичну ситуацію в Україні не очікує, що цього року приватизація прискориться. Як підкреслює аналітик агентства, за відсутності фінансування з боку Міжнародного Валютного Фонду Україна гостро потребує додаткового фінансування. Тож пошуки інвесторів у Лондоні та Гонконгу не даремні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG