Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси - навколо Іраку


Василь Дарчук Огляд західної преси - навколо Іраку

Прага, 8 квітня 2003 – Серед інших тем, пов’язаних з воєнною акцією в Іраку, оглядачі порушують також комплікації у взаєминах США з іншими країнами, які постали внаслідок нинішньої воєнної акції. Коментатори зупиняються зокрема на погрозах Туреччини на адресу курдів, які за підтримки американських підрозділів беруть під свій контроль північні провінції Іраку. Західні газети наводять також реакцію Москви на обстріл російської дипломатичної колони на шляху з Багдада до Сирії.

Британська газета «Дейлі телеґраф» коментує розвиток подій на півночі Іраку, де курдські загони за підтримкою американських сил спеціального призначення та авіації поволі просуваються до двох головних міст – Мосула і Кіркука. Від 91-го року, тобто від часу закінчення війни у Перській затоці й оголошення північної частини Іраку зоною заборонених польотів для іракської авіації, курди користувалися фактичною автономією і в межах програми «нафта за харчі» могли експортувати видобуту на їхній території нафту. Це спричинилося до певного процвітання іракського Курдистану. Проте нині, наголошує газета «Дейлі телеґраф», у випадку повалення режиму Саддама Хусейна іракські курди, які зазнавали репресій з боку багдадського режиму, можуть постати перед іншою небезпекою. Анкара попередила курдських лідерів, що у випадку захоплення Мосула й Кіркука з їхніми багатими нафтовими розробками, Туреччина введе свої війська до північної частини Іраку. Газета вважає, що Туреччина боїться незалежності іракського Курдистану, бо це призвело би до напруження на турецькому боці спільного кордону, де теж живе значна частина курдів, що домагаються незалежності.

Тим часом інтернетна газета «Стратфор» (назва є скороченням від англійських слів «стратегічні передбачення») коментує останні ускладнення в американсько-російських відносинах, що постали після удару 6-го квітня по російському дипломатичному конвою на шляху від Багдада до сирійського кордону. Винуватців досі не знайдено, проте Москва не приховує, що вона бачить цю атаку як відплату США за російську позицію у воєнній акції в Іраку. Звичайно, Росія фігурує у чорному списку Вашингтона, пише «Стратфор». Кремль і далі залишається під тиском з боку США. Серед іншого Москва залишається поза бортом економічних інтересів у післявоєнному Іраку, перетворившись із найбільшого нафтового партнера Багдада у стороннього. Далі, як можна очікувати, Вашингтон припинить лобіювати вступ Росії до Світової торговельної організації, а також виступати за скасування російських боргів західним банкам та урядам. Вашингтон перестане прикривати очі на криваву кампанію російських військ у Чечні. Таким чином, як вважає «Стратфор», антиамериканські настрої в Росії можуть призвести до явно небажаних наслідків для Путіна і закінчити недавні дружні контакти лідерів обох країн.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG