Доступність посилання

ТОП новини

Переговори іракських опозиційних груп у справі сформування перехідного керівництва


Василь Дарчук Переговори іракських опозиційних груп у справі сформування перехідного керівництва

Прага, 15 квітня 2003 – В іракському місті Ен-Нассирія у вівторок розпочалися переговори іракських опозиційних груп у справі сформування тимчасового керівництва, яке мало б підготувати ґрунт для перехідного демократичного уряду Іраку. Оглядачі зауважують, що з огляду на роздрібненість опозиції і на цілковитий брак досвіду в пошуках компромісу, нинішні переговори не будуть легкими.

Як описують західні журналісти, місто Ен-Нассирію патрулюють американські і британські підрозділи з місцевою поліцією, яка перейшла на бік коаліції. Сьогодні тут зібралося 60 представників іракських радикальних і поміркованих шиїтських і сунітських груп, а також курдів і прихильників відновлення монархії, скинутої в Іраку 58-го року. Учасники зустрічі, зокрема представники Іракського національного конгресу, який представляє опозиційні партії на вигнанні, прибули з-за кордону, а представники місцевих громад – з різних іракських провінцій. У переговорах беруть також участь представники коаліційного командування та урядів США і Великобританії.

Слід сказати, що найбільше шиїтське опозиційне угруповання, яке представляє фактично 60 відсотків населення Іраку, бойкотує нинішні переговори. Його керівник Хакім, який живе в Ірані, заявив, що від самого початку розмов про майбутнє Іраку він оголошує маніфест: не погоджуватися на жодну американську або іншу іноземну політичну парасолю в Іраку. Тим часом голова Іракського національного конгресу Чалабі, який, на думку оглядачів, мав би очолити перехідне керівництво, прислав на переговори лише свого представника.

Журналісти підкреслюють, що багато делегатів не приховують свого невдоволення рішенням Вашингтона призначити на перших порах, принаймні на півроку, керівником тимчасової адміністрації американського генерала у відставці Джея Ґарнера, який і головує на нинішніх переговорах.

Переговори у Ен-Нассирії супроводжує також багатотисячна демонстрація протесту з вимогою, щоб американські і британські сили залишили Ірак. Вони визволили нас від режиму Саддама Гуссейна, викрикують учасники протестів, однак, майбутнє Іраку повинен вирішувати сам народ. Коментуючи нинішню ситуацію і реакцію на початок переговорів з боку іракської опозиції, міністр закордонних справ Великобританії Стро, який теж бере участь у переговорах, з оптимізмом підкреслив, що це лише початок тривалого процесу. Я радий, каже Стро, що представники опозиційних груп прибули на переговори і що шиїтські лідери можуть висловити свою думку, чого вони не могли робити за часів режиму Саддама Гуссейна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG