Доступність посилання

ТОП новини

Поствоєнне грабування Багдадського Національного Музею


Ірина Халупа Поствоєнне грабування Багдадського Національного Музею

Джерела: Washington Post, Independent, AP, FT, Reuters.

14 квітня, 2003 - Переможцеві належить здобич, кажуть. Хто виграв війну в Іраку? Перестарілі радянські танки, гранатомети десятилітньої давнини, антикварні автомати – звичайно, вони не можуть конкурувати з потужною американською та британською воєнною машиною. Отже, переможцями в даній ситуації є коаліційні війська, американці, британці та австралійці. Але вони не хочуть здобичі, ну, може,один бронзовий палець або вухо Саддама на згадку. В Іраку самі іракці вирішили забрати здобич для себе.

Це навіть не грабування, а спустошення. Нідаль Амін, заступник директора Національного Музею в Багдаді стояла зі сльозами на очах над розбитими клаптиками статуї вавілонсього короля Мансура. Це зображення збереглося 3,700 років. Цими днями його розбили грабіжники.

Вони майже нічого не залишили в музеї. Журналісти, що відвідали музей минулої суботи, описують розбиті скляні шафи й полиці, на підлозі розбита кераміка та скульптури.

Вавілонська, Шумерська, Ассирійська, Аккадська - це лише маленький перелік культур, які були розташовані на території нинішнього Іраку, культур, безцінні пам’ятки яких, зберігалися в Багдадському Національному Музеї. Серед експонатів алебастрова ваза, на якій зображена процесія, що входить до святині. Це перше в історії ритуальне зображення викарбував невідомий майстер 5 тисяч років тому. Біла дама – це ще один безцінний експонат : кам’яне обличчя жінки, на перший погляд, виконане в класичному грецькому стилі, але насправді білій дамі 5 з половиною тисяч років. Все це та багато більше розкрадене або зруйноване.

Вигравши війну, важко керувати миром. Народний гнів вилився на вулиці Багдада, люди грабували все: від кондиціонерів до архітектурних пам’яток,- не усвідомивши, що грабують вони самі себе. Генеральний директор ЮНЕСКО Коїчіро Матсуура закликав США та Великобританію вжити негайних заходів , щоб зберегти історичну спадщину Іраку. У листі, відправленому минулої п’ятниці, пан Матсуура вимагає військової охорони усім іракським музеям. Він також звернувся до сусідів Іраку, до міжнародної поліції та митників з проханням не дозволяти перевозити через кордон викрадені пам’ятки.

Сполучені Штати були попереджені науковцями та представниками ЮНЕСКО про такі можливі проблеми,адже був досвід першої війни в Перській Затоці, коли пропало понад 4,000 музейних експонатів.

Передбачаючи можливе грабування, співробітники Національного Музею спакували найцінніші експонати та заховали їх у підземних сховищах будинку. Але грабіжники порозбивали всі замки до підвалів та порозносили все, що змогли. Тепер ходять чутки про те, що таке масове грабування не могло статися без змови співробітників музею.

Тим часом у декількох мечетях мулли дали наказ повернути пограбоване. Мечеті почали наповнюватися матрацами, колесами, стільцями, медичною технікою. Музейних пам’яток поки що ніхто не повернув.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG