Доступність посилання

ТОП новини

Навколо Іраку


Василь Дарчук Навколо Іраку

Прага, 9 квітня 2003 – В міру завершення воєнної акції в Іраку західна преса коментує подальші завдання коаліційних сил і можливі проблеми, з якими американські і британські підрозділи можуть зіштовхнутися в післявоєнному Іраку. Поряд із цим питанням оглядачі порушують низку інших актуальних тем, пов’язаних із воєнною акцією.

Газета «Крісчен саєнс монітор» у редакційній статті передбачає чимало труднощів, яких найближчим часом після воєнної акції зазнають американські сили в Іраку. Передусім, щоб відвернути акти помсти, убивства, грабежі та інші кримінальні злочини, коаліційні підрозділи змушені будуть взяти на себе роль поліцейських сил для підтримки порядку. Щоб стабілізувати становище, потрібно буде установити також комендантську годину. Усі ці заходи потрібні будуть і для забезпечення гуманітарних поставок населенню. Для відвернення міжусобиць, як вважає газета, коаліційні сили повинні формувати поліцейські й адміністративні органи на місцях, залучаючи представників усіх етнічних і релігійних груп. Тут газета наголошує на ролі ООН, яка має досвід у врегулюванні подібних кризових ситуацій. На закінчення «Крісчен саєнс монітор» додає, що суди над воєнними злочинцями у жодному випадку не повинні відбуватися поза межами Іраку. Вони не повинні також відкладатися до установлення нової іракської судової системи. На думку газети, це мали б бути міжнародні суди на зразок спеціального суду для колишньої Югославії.

Газета «НьюЙорк таймс» порушує натомість іншу проблему. Нині, коли коаліційні сили взяли під свій контроль понад половину території Іраку, і далі залишається актуальним попереднє кардинальне запитання: чи справді Саддам Гуссейн володів зброєю масового знищення, яка була, по суті, головним виправданням і причиною початку воєнної акції. Західні аналітики вважають, що багдадський режим має, принаймні, певну кількість хімічної й біологічної зброї, інакше, як підкреслює газета, для відвернення акції Багдад представив би інспекторам документи про знищення своїх хімічних і біологічних арсеналів. Проте, як стверджує газета, важливим залишається той факт, що іракські сили не застосували цієї зброї. При цьому газета не виключає, що тут подіяло попередження Сполучених Штатів. Газета не виключає також, що режим Саддама не посідає згаданої «страшної зброї», як багато підозрівало. Для вияснення цієї проблеми газета пропонує створити нейтральну групу фахівців ООН, які походять із нейтральних країн.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG