Доступність посилання

ТОП новини

Група литовських військових, яка в середу вилетіла до Німеччини, можливо, вже сьогодні прибуде в регіон Перської затоки


Альгімантас Літвінас Група литовських військових, яка в середу вилетіла до Німеччини, можливо, вже сьогодні прибуде в регіон Перської затоки

Вільнюс, 10 квітня 2003 – Реально членом анти-гусейнівської коаліції литовське військо стало ще минулого тижня, відрядивши до Перської затоки перших двох офіцерів як адміністративну групу. Всього Литва послала 14 військовиків. Політична еліта Литви рішуче підтримує воєнні дії анти-саддамівської коаліції в Іраку. Близько двох тижнів тому парламент Литви ухвалив рішення про відрядження групи військових до Іраку. В середу із аеродрому Зокняй під містом Шяуляй вилетів літак АН-26 військово-повітряних сил Литви з військовими медиками і фахівцями логістики на борту, котрі працюватимуть в регіоні Перської затоки. Вчора літак приземлився на військовій базі США в Німеччині, і можливо, вже сьогодні литовці американським літаком вилетять до регіону Перської затоки.

Четверо військових медиків – травматолог-ортопед, окулістка, лікар загальної практики і помічниця лікаря воєнної медицини – лікуватимуть військових і цивільних осіб у місті Ум Каср у південному Іраку. 10 литовських фахівців-логістів передбачено дислокувати на військовій базі США в Кувейті. Вони працюватимуть в аеропорті Ахмед Аджабера на території бази – допомагатимуть навантажувати літаки. Головним вантажем будуть продовольчі продукти і ліки. За словами бригадного генерала Валдаса Туткуса, командувача сухопутного війська, це не чорно-робочі вантажники, а фахівці, яких підготували в Данії, навчивши працювати з сучасною технікою.

Литовські військовики працюватимуть двома змінами - п’ятеро логістів від сьомої ранку до сьомої вечора, потім інші п’ятеро у нічній зміні. Працюючи по 12 годин на добу, матимуть лише один вихідний на тиждень. Два литовські офіцери – так звана адміністративна група – вирушили до Перської затоки вже минулого тижня. Прибуття їх дорівнює офіційному приєднанню литовського війська до анти-гусейнівської коаліції. Від минулого тижня Литву офіційно називають партнером коаліції. До сил союзників тепер входять представники 17 держав, за даними литовської преси. Місія литовських військовиків у Перській затоці триватиме півроку, до жовтня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG