Доступність посилання

ТОП новини

Сербська полiція арештувала двох соратників останнього президента Югославiї Воїслава Коштунiци – преса тим часом оприлюднює подробицi про скандал iз книжками Мир’яни Маркович, дружини Милошевича


Михайло Рамач Сербська полiція арештувала двох соратників останнього президента Югославiї Воїслава Коштунiци – преса тим часом оприлюднює подробицi про скандал iз книжками Мир’яни Маркович, дружини Милошевича

Белград, 10 квiтня 2003 – Генерал Ацо Томич був начальником Служби безпеки Збройних сил, а Раде Булатович – радником президента з питань безпеки. Їх заарештували тому, що наприкiнцi минулого й на початку нинiшнього року зустрiчалися iз лiдерами злочинного угруповання, яке скоїло замах на прем’єр-мiнiстра Сербiї Зорана Джинджича. Томич i Булатович, сказати б, особи з дивними бiографiями. Генерал Томич певний час навчався в Росiї, а в Белградi часто зустрiчався з певним Нiкiфоровим, повiдомили белградськi масмедiа. Точнiше, про це повiдомили телемережi у вечiрнiх передачах. В ранкових газетах “московської нитки” в штаб-квартирi Коштунiци вже немає. Проте, газети нагадують, що Томич очолював кiлька операцiй, метою яких було дискредитувати уряд Зорана Джинджича. А щодо Булатовича, вiн був працiвником полiтичної полiцiї. Його iм’я преса пов’язує з кiлькома полiтично-фiнансовими скандалами.

Останнiй президент Югославiї з цього приводу каже, що вiн не знає з ким зустрiчалися його близькi спiвробiтники, тобто люди, з якими вiн зустрiчався кожного дня. Не важко припустити, що Коштунiца не почуває себе приємно. Впливовим колам у Москвi, ймовiрно, також не сподобалися окремi заяви белградської влади. Тому саме тепер оприлюднено, що росiйських миротворцiв найближчим часом буде вiдведено з Боснiї i Герцеговини та з Косова. Белградськi мас-медiа передають твердження вiйськових джерел у Москвi, згiдно з якими “Росiя бiльше не має стратегiчних iнтересiв на Балканах”. У зв’язку з цим деякi оглядачi нагадують, що Москва на похорон Зорана Джинджича послала лише заступника мiнiстра закордонних справ. З полiтичної й дипломатичної точки зору, це був надто низький рiвень пошани, зазначали три тижнi тому згаданi оглядачi.

Та ще одне. В Москвi перебувають жiнка, син і рiдний брат Слободана Мілошевича. Сербська громадськiсть, м’яко кажучи, неприхильно дивиться на факт, що росiяни захищають членiв сiм’ї Мілошевич, яких у Белградi пiдозрюють у причетностi до злочинiв. Коли ж йдеться про Мілошевичеву жiнку, в Белградi триває судовий процес у зв’язку з друкуванням її зiбраних творiв. Немає кому заплатити за друкування десяткiв тисяч її, як тут кажуть, нiсенiтних верзiнь. У крамниці столичного видавництва Мир’яна Маркович має навiть “свою алею”. В нiй обабiч стоять пакунки з книжками, яких мабуть нiхто нiколи не читатиме. Кiлька рокiв тому цi книжки називали блискучими й глибокими фiлософськими роздумами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG