Доступність посилання

ТОП новини

Німецькі експерти про перспективи нафтопроводу “Одеса-Броди”


Надія Кандиба Німецькі експерти про перспективи нафтопроводу “Одеса-Броди”

Німеччина, 23 квітня 2003 - Останнім часом українські урядовці неодноразово виступали з оптимістичними заявами стосовно майбутнього нафтопроводу Одеса-Броди. Водночас німецькі експерти досить стримано оцінюють перспективи цього проекту та його роль у розширенні потужностей постачання нафти до Західної Європи.

Під час візиту до Берліна український прем”єр-міністр Віктор Янукович заявив, що Німеччина продемонструвала інтерес до нафтопроводу “Одеса-Броди”. Однак, крім зацікавленості, нічого більш конкретного з німецького боку поки що почути не вдалося. Говорить співробітник Німецького інституту економічних досліджень Ульрих Тиссен:

“Одеса-Броди” ще не можна назвати трубопроводом, який створює додаткові потужності постачання нафти на Захід. Адже цей трубопровід не сягає, скажімо, східних кордонів Німеччини.” Ульрих Тиссен звернув увагу на те, що ефективність проекту “Одеса-Броди” залежатиме від під”єднання українського нафтопроводу до іншої нафтотранспортної мережі та її пропускної спроможності. Ринкові дослідження західних консалтингових компаній продемонстрували, що проект може стати рентабельним лише в тому разі, якщо до нього приєднається Польща і продовжить будівництво гілки від українського кордону до міста Плока. А вже звідти нафта потекла б старим трубопроводом до портового міста Гданська. Однак у Польщі й досі, так би мовити, вивчають це питання. Ульрих Тиссен звернув увагу на ще один аспект:

“З економічної точки зору створення нових потужностей виправдається в тому разі, якщо це призведе, скажімо, до зниження транспортних витрат. Якщо нафтопровід “Одеса-Броди” дійсно сприятиме цьому, тоді цей проект матиме майбутнє. Поки що “Одеса-Броди” залишається внутрішньоукраїнським трубопроводом”, - наголосив Ульрих Тиссен. Що ж стосується постачання енергоносіїв через територію України на Захід, то, на думку німецького економіста, варто було б зосередити більшу увагу на модернізації газотранспортної системи. За його словами, в Німеччині, наприклад, газ має значно кращі перспективи, ніж нафта:

“У Німеччині дедалі більше будинків опалюється саме газом, а не мазутом. Це пояснюється, по-перше, тим, що газ є екологічно чистим продуктом. По-друге, завдяки кращим технічним можливостям приватні господарства не мають проблем з його отриманням. Крім того, система опалення, що працює на газі, є простішою і дешевшою, ніж та, що працює на мазуті”, - пояснив Ульрих Тиссен. Очікується, що попит на газ у Німеччині ще більше зросте після лібералізації газового ринку. Адже тоді ціни на блакитне паливо впадуть. Отже, Німеччина закуповуватиме дедалі більше й російського газу, який постачається на Захід переважно через територію України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG