Доступність посилання

ТОП новини

У Гомелі створений євро-регіон


Юрій Свірко У Гомелі створений євро-регіон "Дніпро" за участю трьох сусідніх областей Білорусі, України та Росії – сторони поки що марно сподіваються на активізацію співпраці

Мінськ, 29 квітня 2003 – Цього вівторка в білоруському місті Гомелі відбулася міжнародна конференція, яка заснувала євро-регіон "Дніпро" на території трьох сусідніх областей Білорусі, України та Росії. Глави Гомельської, Чернігівської та Брянської областей підписали угоду про створення прикордонної спільноти та затвердили її статут.

Голова Гомельського облвиконкому Олександр Якобсон заявив, що нинішні події є чистою формальністю: “Сьогодні,по суті, оформляються юридичні документи євро-регіону, а де-факто він уже давно існує". Проте, голова Чернігівської обласної державної адміністрації Валентин Мельничук спростував цю заяву, наголосивши, що кожна область тепер шукає свій велосипед. За його словами, Чернігів купує сільськогосподарську техніку в Німеччині та Франції, хоча зовсім поруч виробляють машини "Гомсільмашу". А Гомельська область Білорусі шукає тканини в далеких країнах, ігноруючи суконний комбінат у Чернігові. Тому Валентин Мельничук запропонував: “Вирішити на рівні держав товарообміні операції не як бартер, а як певний обсяг торгівлі, що не підриває державних основ. Встановити, скажімо, прикордонну торгівлю розміром 10 мільйонів доларів і нехай Росія з Україною торгує, Росія з Білоруссю- саме в цих регіонах». Як зазначили на гомельській конференції, новий євро-регіон створено заради реалізації конкретних проектів в галузях бізнесу, екології, подолання наслідків чорнобильської катастрофи та отримання для цього допомоги від спеціальних фондів європейських структур.

Але присутній на конференції посол України в Білорусі Анатолій Дронь в інтерв’ю гомельському кореспонденту радіо “Свобода” заявив: «Створення євро-регіонів – це можливість залучитися до аналогічної роботи, яка проводиться давно вже в Європі. 150 євро-регіонів є, вони всі контролюються і спонсоруються європейськими структурами, бо Європа зацікавлена, щоб, вирішуючи проблеми конкретного регіону, розв”язувати проблеми в цілому – екологічні, транспортні, гуманітарні і так далі. Я вважаю, що це якраз буде в тому напрямку до Європи». Посол Дронь додав, що для Білорусі "Дніпро" – це вже четвертий євро-регіон взагалі та другий за участю України – раніше був створений євро-регіон "Буг" у Брестській області.

Цікаво, що саме з євро-регіону "Буг" того ж дня прийшла інформація про те, як насправді розвивається білоруська-українська прикордонна співпраця. Законодавство Білорусі визначає: якщо деякий товар незаконно вивозиться з допомогою автомобіля, має бути конфісковано й товар, і автомобіль. Багато громадян Білорусі та України вже позбавилися своїх автомашин з причини зайвих сільськогосподарських продуктів або інших товарів, тому новини про такі конфіскації нікого не дивують. Але з Кобринського району Брестської області надійшла просто сенсація. За повідомленням Державного комітету прикордонних військ Білорусі, на кордоні з Україною під час його незаконного перетину прикордонники затримали автомашину "Фольксваген-Пассат" з двома білоруськими громадянами. Поруч на комбайні "Нива" їхав третій громадянин Білорусі. Документів на комбайн троє білорусів не мали, хоча бажали продати його в Україні. Далі цитую: "Найімовірніше, як міркують у прес-центрі Держкомітету прикордонних військ, комбайн "Нива" та "Фольксваген-Пассат" будуть конфісковані на користь держави".

Отже, вперше в історії білоруської держави буде зафіксований випадок, коли великий комбайн вивозили на легковику.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG