Доступність посилання

ТОП новини

Україна очiкує вiд Чеської республіки передачi на розгляд проекту договору про механiзм повернення Києвом боргiв у рамках Ямбурзьких угод до 1 травня 2003 року


-- no author -- Як повiдомив керiвник прес-служби МЗС Маркiян Лубкiвський на брифiнгу у вiвторок, шляхи вирiшення виплат заборгованостi України чеськiй сторонi в рамках цих угод були досягнутi пiд час офiцiйного вiзиту в Чехiю мiнiстра закордонних справ України Анатолiя Зленка 23-24 квiтня.

Як повiдомив керiвник прес-служби МЗС Маркiян Лубкiвський на брифiнгу у вiвторок, шляхи вирiшення виплат заборгованостi України чеськiй сторонi в рамках цих угод були досягнутi пiд час офiцiйного вiзиту в Чехiю мiнiстра закордонних справ України Анатолiя Зленка 23-24 квiтня.

За словами Лубкiвського, пiсля передачi чеською стороною проекту договору наприкiнцi травня цього року, експерти двох країн визначать "цiновi параметри" боргу i термiни його повернення.

Згідно з Ямбурзькими угодами, пiдписаними урядами СРСР i ЧРСР 16 грудня 1985 року, пiдприємства Чехословаччини з 1986 року в колишньому Союзі здiйснювали будiвництво промислових об''єктiв у комплексi з об''єктами соцiальної галузi, у тому числi i в Українi. Фiнансування робiт, постачання i послуг здiйснювалося за рахунок позик від уряду ЧРСР з подальшим погашенням їх постачанням природного газу з СРСР до ЧРСР у перiод з 1986 до 1998 року.

1995 року чеськi органiзацiї завершили будiвельнi роботи в Українi. За це, вiдповiдно до угоди, ратифiкованої Верховною Радою 2 липня 1999 року, Україна зобов''язалася постачити в Чехiю в рахунок боргу природний газ обсягом 1248 мільйонів кубометрiв на суму понад 79 мільйонів доларів або товарiв на еквiвалентну суму.
XS
SM
MD
LG