Доступність посилання

ТОП новини

Тотальна заборона паління в Нью-Йорку


Юрій Дулерайн Тотальна заборона паління в Нью-Йорку

Нью-Йорк, 2 травня 2003 р.

У Нью-Йорку настав час, якого боялися всі, хто палить тютюн: від першого травня міські інспектори почали штрафувати ресторани та бари, де не дотримуються заборони куріння. Цей драконівський закон, як вважають курці, чи не найжорсткіший в усій Америці, за винятком, хіба що Каліфорнії, де теж лютують тютюнові заборони.

Перше травня в Нью-Йорку можна назвати днем міжнародної солідарності місцевих курців і гостей міста з усіх країн світу. Їх об’єднало обурення й нехіть, м’яко кажучи, до муніципальної ради Нью-Йорка за намір за допомогою постанов лікувати людей від шкідливої звички паління. Місто і його мер Майкл Блумберг (сам, до речі, колишній курець) прагнуть добитися цього методом нечуваного підвищення податку на сигарети (пачка нині коштує понад 7 доларів у кіосках), як також заборонами та штрафами. Від 1995-го року існує в Нью-Йорку заборона куріння в ресторанах, де є більше, ніж 35 місць, але в маленьких ресторанчиках, забігайлівках, у барах, нічних клубах тощо – досі палити ще можна було.

Одначе 30-го березня цього року набув чинності новий закон про суцільну заборону тютюну в усіх місцях, де можна перехилити чарчину. Щоправда, протягом минулого місяця курці не дуже звертали увагу на цей закон, та й міська влада не поспішала розпочинати хрестовий похід. Вимагалося лише, щоб на столах не було попільничок. Ну то їх забрали. Клієнти кидають попіл та недопалки просто на підлогу. Офіціанти й бармени ввічливо прохають не курити. Їх не слухають. У нічному клубі Герніка в Мангеттені працівника клубу Дейну Блейка зарізали за те, що вимагав загасити сигарети.

Аж ось від першого травня впровадили штаф за куріння в ресторанах, причому штрафують не тих, хто палить, а господарів. За перше порушення постанови стягають до 400 доларів, за друге – до тисячі, за третє порушення – 2000 доларів штрафу і можуть позбавити ліцензії на продаж алкогольних напоїв.

Що робити рестораторові? Виганяти клієнта на перекур? Але вже було чимало випадків, коли розгніваний відвідувач, викуривши цигарку на вулиці, вже не повертався до ресторану, ішов геть, не заплативши за вечерю чи обід. Одне слово – скрута усюди в нью-йоркських ресторанах, усюди, крім, хіба що району Брайтон-Біч на півдні Брукліна, де чимало ресторанів типу “Одеса”, “Кавказ”, “Україна”, “Дерибас”, “Распутін” тощо. Ці ресторани, куди ходять здебільшого імігранти з колишнього СРСР, – ніби окремі, незалежні адміністративні одиниці. Там є закон чи нема, усі поспіль курять - аж гай гуде.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG