Доступність посилання

ТОП новини

Щоб затвердити підписану 16 квітня в Афінах угоду про вступ Литви в ЄС, треба, щоб у референдумі 10-11 травня взяло участь не менше половини виборців. Проте їхня активність останнім часом була досить низькою


Альгімантас Літвінас Щоб затвердити підписану 16 квітня в Афінах угоду про вступ Литви в ЄС, треба, щоб у референдумі 10-11 травня взяло участь не менше половини виборців. Проте їхня активність останнім часом була досить низькою

Вільнюс, 5 травня 2003 – Наближується референдум, під час якого громадяни Литви голосуватимуть за чи проти членства республіки в Європейському Союзі. Як політична еліта, так і мас-медіа, а також діячі мистецтва і представники поп-музики, навіть ксьондзи в костьолах єдино агітують, щоб населення проголосувало “за”.

Також президент Роландас Паксас у суботу почав агітаційну кампанію за вступ країни в ЄС. У перший день кампанії він на вертольоті Мі-8 відвідав міста Кретингу, Ніду і Скуодас у західній Литві. У неділю президент Паксас агітував у містах Тяльшай і Шауляй.

Прем’єр Литви Бразаускас і міністр закордонних справ Вальоніс 16 квітня в Афінах підписали договір про вступ Литви в ЄС, а на референдумі 10 і 11 травня волю політичної еліти мають затвердити громадяни. У Литві фактично відсутній якийсь рух євроскептиків. За даними соціологічних опитувань, дві третини громадян Литви висловлюються за членство Литви в ЄС. Одначе існує можливість, що в голосуванні не візьме участь половина виборців, яка потрібна, щоб референдум був дійсним. Останнім часом спостерігається низька активність литовських виборців. У виборах президента і самоврядувань 5 січня взяли участь ледве 52 відсотки громадян.

Фактично референдум вже почався - 29 квітня почалося голосування поштою і вдома. Протягом двох перших днів проголосувало понад 41 тисячу громадян, в тому числі вдома близько 25 тисяч. Всього Литва має неповні 3 мільйони виборців. Близько 200 тисяч громадян перебувають тепер в інших країнах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG