Доступність посилання

ТОП новини

150 років Ньюйоркському Сентрал-паркові


Юрій Дулерайн 150 років Ньюйоркському Сентрал-паркові

Нью-Йорк, 6 травня 2003 - Цього року виповнюється півтора сторіччя, відколи у Нью-Йорку заснували Сентрал-Парк. Концертами, виставками, спеціальною ілюмінацією і навіть аукціоном художньо оздоблених садових лав відзначає місто стоп»ятдесятирічний ювілей зеленого острова, створеного спеціальною ухвалою муніципальної ради Нью-Йорка посеред кам»яних ущелин Мангеттена 1853-го року.

Сентрал-Парк – це 350 гектарів галявин і лісу зі штучним озером посередині. Уздовж східного боку Сентрал-Парку тягнеться П»ята Авеню, що вважається головною вулицею міста. Із Парком межує на П»ятій Авеню низка музеїв, таких як музей Метрополітен, музей сучасного мистецтва імені Гугенгайма, Єврейський музей. У декількох місцях парк перетинають смуги автомобільних шляхів, що пов»язують західну половину міста зі східною.

У Парку є дитячий звіринець, де дітлахи можуть гратися з вівцями, качками, поні, доріжки для бігунів, загони для коней, баскетбольні майданчики, футбольні поля, дитячі куточки, ресторани та кав»ярні. Щоліта в Сентрал-Парку відбуваються театральні фестивалі з постановками шекспірівських п»єс, концерти симфонічної та джазової музики. Все це просто неба, на галявинах, безкоштовно. Тисячі городян приносять портативні стільці або сидять просто на траві. Це нью-йоркська традиція.

«Для мільйонів ньюйоркців Сентрал-Парк – не просто парк. Це наш передній дворик, наш ігровий майданчик, наше місце для пікніків, наш куток живої природи, наша оркестрова раковина, наше поле чудес», - сказав Майкл Блумберг, мер Нью-Йорка, виступаючи з нагоди початку святкування ювілею. Це святкування триватиме до кінця грудня.

Запланований ювілейний концерт джаз-оркестру Лінкольн-Центру під керуванням знаменитого трубача Вінтона Марсалиса, проведення кінофестивалю в Сентрал-Парку, бекоштовний концерт легендарного італійського співака Андреа Бочеллі. Починаючи від червня, паркові лави будуть розписані художниками, дизайнерами, артистами, а в листопаді ці лави планують розпродувати на аукціоні.Уторговані гроші підуть на благоустрій Сентрал-Парку. Гроші для Парку також збиратимуть на благодійних обідах, тисяча доларів за квиток. Обіди ці з нагоди ювілею влаштовують 150 готелів, клубів та багатих помешкань, з вікон яких відкривається вид на Сентрал-Парк.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG