Доступність посилання

ТОП новини

Перші леді Центральної Європи ведуть боротьбу з раком: український аспект


Мар’яна Драч Перші леді Центральної Європи ведуть боротьбу з раком: український аспект

8 травня 2003 року - Перші леді країн Центральної і Східної Європи 8-го травня зібралися у Загребі на дводенну регіональну конференцію "Здоров‘я жінки: рак молочної залози." Це дуже гостра проблема для України, де кількість захворювань на рак грудей зросла майже у два з половиною рази порівняно з 1986 роком.

Україну на конференції представляє Людмила Кучма. Подробиці знає радник українського посольства в Хорватії Олександр Левченко:

"В регіональній конференції беруть участь делегації республіки Македонії, Болгарії, Боснії-Герцеговини, Словаччини, Албанії і Хорватії. Програмою конференції передбачено обговорення актуальних питань охорони здоров‘я жіночого населення країн регіону Центрально-Східної Європи,таких як: запобігання раковим пухлинам та рання діагностика онкологічних захворювань."

Як заявив міністр охорони здоров‘я Хорватії, є шанс у 97% вилікуватися від раку грудей, якщо виявити захворювання вчасно. За повідомленнями із Загреба, учасники конференції збираються запропонувати, щоб усі жінки віком від 40 до 70 років могли проходити безкоштовні онкологічні обстеження. Для радіо “Свобода” проблему коментує лікар-онколог, президент Фонду здоров‘я жінки та планування сім‘ї Галина Майструк:

"Європа має великий досвід проведення антиракових програм, в основному, це застосування мамографічного скринінгу, чи раннього виявлення раку молочної залози за допомогою рентгенівського дослідження. Для цього потрібні спеціальні апарати, які називаються мамографами, і в таких країнах як Голандія, Швеція, Великобританія, Фінляндія, за останні десять років програми "Європа проти раку" відмічається зниження смертності від раку десь на 20-25%".

А яка ситуація в Україні, чи проводяться такі обстеження мамографічні?

"Ні, в нас ніколи не було мамографічного скринігу. Справа в тому, що скринінг передбачає звернення жінки без жодних скарг. Вона просто звертається для профілактичного обстеження, яке включає мамограф. У нас на Україні таких програм практично не існувало і не існує й зараз. Це пояснюється тим, що по-перше, в нас немає такої кількості апаратури, яка потрібна для проведення, я навіть не кажу національних програм, а навіть локальних програм, які б стосувалися однієї області. Наприклад, є області де зовсім немає такого обладнання, або є один мамограф на весь регіон, який застосовувався 20-25 років тому, тобто дуже застарів."

Тобто, на вашу думку, потрібно проводити такі от дослідження мамографічні...

"Ще треба враховувати, чи вигідно державі на сьогодні проводити такий масовий національний скринінг. Це треба, щоб уже рахували фахівці, які будуть створювати таку програму раннього виявлення. Я надіюсь, що це все вийде на перше місце і зараз почнеться якийсь рух в цьому плані."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG