Доступність посилання

ТОП новини

США планує внести нову резолюцію щодо скасування санкцій ООН стосовно Іраку


Михайло Мигалисько США планує внести нову резолюцію щодо скасування санкцій ООН стосовно Іраку

Вашингтон, 8 травня 2003 - Офіційні американські представники повідомили, що, ймовірно, ще до кінця цього тижня, на розгляд Ради безпеки ООН буде переданий проект нової резолюції щодо скасування санкцій проти Іраку. Сполучені Штати запевняють також, що ООН матиме “життєво важливу роль” у відбудові післявоєнного Іраку.

Президент Сполучених Штатів Джордж Буш заявив у середу, що американські дипломати вказують на позитивні зрушення всередині Ради безпеки щодо ймовірності внесення на обговорення цього форуму в найближчому часі проекту нової резолюції. Як відомо, під час обговорення іракської проблеми ще до війни в Іраку Рада безпеки була розколота в позиціях.

“Режим, проти якого були введені санкції, уже не керує Іраком і жодна держава з чистим сумління не може підтримувати збереження санкцій, як гальмо надії для іракського народу,” – заявив Буш після зустрічі з прем”єр-міністром Іспанії Хосе Марія Азнаром. Державний секретар Колін Пауелл після переговорів у штабквартирі ООН в Нью-Йорку з генереальним секретарем ООН Кофі Аннаном вказав на те, що проект резолюції ймовірно буде внесено на обговорення ще до кінця цього тижня.

“Я вважаю, що усі можуть приєднатися до цієї резолюції. Йдеться про документ, який уможливить Генеральному секретареві й Організації Об”єднаних Націй відігравати важливу роль, про що заявив президент Буш”. Глава американської держави неодноразово запевняв, що ООН відіграватиме “життєво важливу роль” у відбудові Іраку, проте низка спостерігачів вважали, що йтиметься лише про гуманітарну роль. Державний секретар США відмовився входити у подробиці проекту нової резолюції. Росія й Франція, постійні члени Ради безпеки з правом вето, та головні супротивники застосування сили в Іраку запропонували альтернативні плани. Російський документ передбачає, що генеральний секретар Кофі Аннан очолюватиме “програму нафта в обмін за харчі” та візьме під контроль продаж іракської нафти й розбудову нафтопромислового сектору доти, аж поки не буде встановлена легітимна влада в Іраку. Заступник міністра закордонних справ Росії Юрій Федотов підтвердив позицію Москви, що санкції будуть скасовані лише після того, як ООН дійде висновку, що в Іраку немає зброї масового знищення. Франція натомість виступає за припинення санкцій, за поступове згортання “програми нафта за харчі” та за те, щоб інспектори США й ООН співпрацювали у завершенні процесу іракського роззброєння. Німеччина, яка також категорично виступала проти війни в Іраку, дотримується дещо пом”якшеної позиції щодо скасування санкцій.

“Я не можу говорити від імені німецької влади, - зазначив речник Білого дому Арі Флайшер ,-однак Німеччина, на мою думку, має зацікавлення тісно співпрацювати зі Сполученими Штатами, і ми бажаємо прислухатися до їхніх поглядів, щоб таким чином продовжити цей процес й консультації з нашими союзниками”. Глава американського зовнішьнополітичного відомства Колін Паелл наголосив на тому, що новий проект американської резолюції скерований на майбутнє.

“Що мало місце в минулому - це минуле. Ми тепер не обговорюємо справу війни. Ми говоримо про мир, ми говоримо про надію. Ми говоримо про допомогу іракському народові. І ця резолюція має одне завдання – допомогти досягти кращого життя для громадян Іраку та їхніх дітей,” – запевнив державний секретар Колін Павелл. Американські дипломати продовжують обговорювати питання скасування санкцій із усіма чотирнадцятьма членами Ради бозпеки ООН. Слід не забувати, що в контексті скасування санкцій йдеться й про майбутні багатомільярдні контракти, важливі для кожної із країн - учасниць у відбудові Іраку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG