Доступність посилання

ТОП новини

Про останні події на півночі Чечні. Інтерв’ю з директором північно-кавказької служби радіо «Свобода-Вільна Європа» Асланом Аюбовим


Людмила Ваннек Про останні події на півночі Чечні. Інтерв’ю з директором північно-кавказької служби радіо «Свобода-Вільна Європа» Асланом Аюбовим

Ваннек:

У Чечні жертвами диверсії в селі Знаменське, за останніми даними, стали понад 40 осіб, близько 200 зазнали поранень. Багато людей – у тяжкому стані.

У республіці оголошена триденна жалоба.

Більшість загиблих і потерпілих – працівники адміністрації Надтеречного району і жителі поблизьких будинків, поруч з якими вибухнула начинена вибухівкою вантажівка. У кабіні машини, ймовірно, були кілька смертників.

Зруйновані близько 10 будівель, в тому числі – представництво ФСБ Росії. Рятувальники розбирають завали, сподіваючись знайти когось живим.

Офіційна Москва і Європейська комісія трактує це як терористичний акт. Пане Аюбов, а як Ви називаєте у своїх програмах те, що сьогодні сталося у північній Чечні?

Аюбов:

Ми у своїй практиці як журналісти доволі рідко виикористовуємо слова, що їх вживають політики. Ми переважно називаємо це нападом. Але, я гадаю, що політики вповні мають право називати це терористичним актом, оскільки навіть за повідомленням нашого кореспондента постраждало дуже багато мирних мешканців. Постраждали, звичайно, і військові. Але є дуже багато мирних жертв.

Ваннек:

Чи не парадоксально це лунає – "терористичний акт, скоєний чеченськими сепаратистами проти свого ж мирного населення"?

Аслан Аюбов:

Необхідно чітко розрізняти дві речі : оцінку, яку дають політики тій чи іншій дії, і реальність самого життя на місці подій. Ситуація в тому північному районі Чечні була настільки страхітливою, настільки жахливою, людям страшно було там жити. Про це дуже мало хто знає. Чомусь зазвичай вважають, що північний район Чечні - це острівець стабільності, спокою, благоденства. Насправді ж у північному районі , як і в інших районах , ночами приходили до молодих юнаків невідомі особи у камуфляжній уніформі, приїздили на "бе-те-ерах", спокійно минали блокпости, забирали тих людей, а потім юнаки або зникали без сліду, або ж за кілька днів знаходили їхні мертві тіла, чи частини тих же розірваних тіл. Тобто ситуація в північній Чечні була такою ж страхітливою, як і в решті Чечні.

Управління Федеральної служби безпеки у тому Надтеречному районі вважалося одним з найбрутальніших у цій організації на території Чечні. Маєрбека Хусиєва - керівника УФСБ Надтеречного району - вважали одним з найжорстокіших феесбешників у всій Чечні. Страшні речі відбувалися. Коли держава в особі Федеральної служби безпеки коїть такі страшні незаконні вчинки, обов"язково знайдуться якісь люди, котрі захочуть відомстити за те, що загинув брат, загинула сестра чи загинув ще хтось. Такі речі відбуваються. Необхідно чітко розрізняти причину, наслідки і оцінки тих подій, що їх дають політики.

Ваннек:

Чи відомо, хто несе відповідальність за цей напад?

Аюбов:

Поки що ніхто на себе відповідальності не взяв. Звичайно, влада Чечні - адміністрація чеченська - вказує пальцем уже ( як завжди ) на Масхадова. Масхадов неодноразово в інтерв"ю радіо «Свобода» говорив, що він не воює з мирними людьми, він воює з армією, і , як солдат, воює лише зі солдатами. Ще ніхто не зміг ніколи довести, що Масхадов був причетним до якогось конкретного терористичного акту.

Ваннек:

На питання відповідав Аслан Аюбов – директор північнокавказької служби радіо «Свобода-Вільна Європа».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG