Доступність посилання

ТОП новини

Вандалізм в Куропатах


Юрій Свірко Вандалізм в Куропатах

Мінськ, 14 травня 2003 - На Мінській кільцевій автодорозі є місце, що стало символом усіх жертв репресій за часів Сталіна. Куропати – це назва урочища, яке Народний комісаріат внутрішніх справ СРСР обрав для розстрілів численних “ворогів народу”. За різними підрахунками, тут, у Куропатах, лежать кості десятків чи сотень тисяч мешканців Білорусі. Як стверджує Зенон Позняк, археолог і політик, який першим оприлюднив історію Куропат, тут ще до війни розстріляли близько 200 тисяч білоруських громадян.

Куропати десять років тому відвідав президент США Біл Клінтон, який встановив тут меморіальну лавку з надписом “Від народу Сполучених Штатів Америки”. Білоруський уряд теж пообіцяв, що спорудить у Куропатах пам”ятник , є навіть постанова Ради міністрів Білоуської РСР кінця 80-х років. Але поки що пам”ять загиблих ушанували тільки окремі громадяни , вони зробили десятки хрестів на могилах розстріляних, щоб Куропати не виглядали звичайним лісом поруч із містом. Але дехто постійно руйнує ці народні хрести. За повідомленням речника Консервативно-християнської партії Білоруського народного фронту Валерія Буйвола, минулої ночі вандали пошкодили 10 хрестів на могилах жертв сталінських репресій, а також значно зіпсували лавку Клінтона. Валерій Буйвол каже:“Все це є підсумком позиції влади, режиму, який існує в Білорусі, який впродовж останніх років прикладав усі намагання, щоб знищити Куропати, нашу національну святиню. Режим будує дороги на костях, будує з цинічною назвою “Місто Сонця” цілий комплекс котеджів, веселих закладів, танцзалів, супермаркетів. Все це складається в одну лінію злочинного ставлення до Куропат з боку влади.

Представники Консервативно-християнської партії та інших опозиційних організацій Білорусі багато разів заявляли, що нинішній білоруський режим є моральним спадкоємцем режиму Сталіна.

Саме Олександр Лукашенко наказав поширити Мінську кільцеву автодорогу з 2 до 6 смуг руху, і це було зроблено, навіть у Куропатах, хоча можна було провести дорогу в іншому місці, оминувши могили.

А 8 травня, на засіданні організаційного комітету з підготовки та проведення святкування 60-річчя визволення Білорусі від фашистських загарбників, яке відбулося 1944 року, президент Лукашенко заявив, цитую: “Припиніть ганьбити керівників країни тих часів, починаючи від керівника головного нашого – Сталіна!” – заявив Лукашенко й додав: “Нас у той час не було, і ми не знаємо, як було насправді. Я тільки можу здогадуватися, перебуваючи на приблизно аналогічній посаді, як це завжди робиться” (КЦ).

Нагадаю, що Олександра Лукашенка опозиція теж звинувачує у політичних вбивствах. У травні 1999 року в Мінську зник екс-міністр внутрішніх справ Білорусі Юрій Захаренко, потім зникло ще три відомі особи. Їх так і не знайшли, але є документи, що свідчать про причетність влади й спецзагонів Міністерства внутрішніх справ до цих зникнень. Як наголошує білоруська опозиція, традиція НКВД триває, серед жертв поліцейського відомства є його ж колишні керівники.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG