Доступність посилання

ТОП новини

Результати референдуму у Швейцарії


Петро Кагуй Результати референдуму у Швейцарії

Прага, 19 травня 2003 року - Учора в Швейцарії відбувся всенародний референдум, який оглядачі назвали «фестивалем демократії» з огляду на велику кількість питань, які були винесені на голосування. Вперше за період майже 140 років, починаючи з 1866 року, швейцарцям запропонували відповісти на референдумі аж на 9 питань.

Більшість швейцарців підтримали подальше використання атомної енергетики. Вони проголосували проти закриття атомних електростанцій, а також відкинули пропозицію щодо продовження на 10 років чинного з 1990-го року мораторію на будівництво нових АЕС.

За повідомленням швейцарської влади, на сьогодні 37 % електроенергії у Швейцарії виробляють шляхом атомної енергетики.

Із 9 питань, що були винесені на загальнонаціональний референдум, позитивне рішення ухвалене лише з двох. Підтримано реформу в армії і цивільній обороні. Швейцарська армія стане професійнішою і мобільнішою, але за чисельним складом буде скорочена більше, ніж на третину. Реформою передбачено скоротити армію з 350 до 220 тисяч військовослужбовців, а термін обов’язкової військової служби зменшити – із 300 до 260 днів. Зокрема, швейцарській армії доведеться розпрощатися із велосипедними батальйонами, які залишалися досі, як спадок, ще від 19 сторіччя.

На референдумі не пройшла ініціатива захисників довкілля, які пропонували, щоб 4 дні у році не використовувати автомобілі. Йшлося про те, щоб такими днями були - по одній неділі навесні, влітку, восени і зимою. Проти такої пропозиції проголосувало понад 60 % учасників плебісциту. Не знайшла підтримки також ініціатива лівих сил, які пропонували розмір обов’язкового медичного страхування поставити в залежність від розміру доходів людини.

На вчорашньому референдумі швейцарці також відкинули ініціативи запровадити гарантовану професійну освіту для молоді та щодо розширення прав інвалідів та квартиронаймачів.

Згідно з чинною у Швейцарії системою так званої «прямої демократії», на референдум періодично (приблизно чотири рази на рік) виносять ініціативи уряду і громадських організацій.

Загалом Швейцарія є винятковою країною. Лише минулого року вона вступила до Організації Об’єднаних Націй. Населення країни сягає близько 7 мільйонів 300 тисяч осіб. У світі Швейцарію знають, перш за все, як один із важливих фінансових і банківських центрів планети. За торгівлею валюти вона на третьому місці у світі. Разом з тим, Швейцарія є високорозвиненою індустріальною державою з інтенсивним сільським господарством. Вона перебуває на одному з перших місць за рівнем життя і доходами на душу населення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG