Доступність посилання

ТОП новини

Сполучені Штати підвищили рівень готовності до можливих терактів, а деякі держави припинили роботу своїх дипломатичних представництв у Саудівській Аравії


Михайло Мигалисько Сполучені Штати підвищили рівень готовності до можливих терактів, а деякі держави припинили роботу своїх дипломатичних представництв у Саудівській Аравії

Вашингтон, 21 травня 2003 - Сполучені Штати підвищили статус антитерористичної готовності на одну позначку до оранжевого – тобто, до другого, вищого рівня. Шкала такої готовності у США має 5 рівнів: зелений - найнижчий, синій, жовтий, оранжевий, червоний. З огляду на перестороги про близьку ймовірність нових терактів на території Саудівської Аравії, Сполучені Штати, Векликобританія та Німеччина припинили сьогодні діяльність посольств та консульств на території цієї країни.

“Існує достовірна інформація, що чергові терористичні напади були заплановані проти невизначених об”єктів у Саудівській Аравії”,- заявив під час брифінгу у Вашингтоні Річард Ваучер, речник державного департамаенту США, пояснюючи рішення закрити щонайменше до наступного понеділка американське посольство у Ер-Ріяді та консультва в інших саудівських містах. Аналогічні рішення про припинення роботи дипломатів у Саудівській Аравії ухвалили Великобританія, Німеччина, Італія та деякі інші держави. Як відомо, минулими тижнями мали місце теракти в Ер-Ріаді й в Марокко, в скоєнні яких обвинувачують 21-го терориста-самогубця. Жертвами цих терактів стали 54 особи. Саудівські представники у середу повідомили, що заарештували трьох членів терористичної мережі Аль Каїди, які планували захопити авіалайнер Саудівської Аравії й скоїти напад, аналогічний до терактів 11-го вересня. Принц Бандар бен Султан, посол Саудівської Аравії у США, сказав журналістам, що він “має глибоке відчуття, що щось жахливе буде скоєне у Саудівській Аравії або в Америці”. Саудівський дипломат посилався на перехоплену електронними засобами інофрмацію.

Американські офіційні особи із питань боротьби з тероризмом вказали на те, що більшість повідомлень від розвідувальних структур вказують на те, що терористи планують провести напади в інших країнах, проте не виключається ймовірність терактів на американській території.

Повідомляючи про підвищення стану тривоги щодо ризику терористичних нападів до другого рівня Аса Гатчінсон, застуник глави Департаменту безпеки країни зазначив:

“Ця зміна викликана нещодавніми терористичними атаками в Саудівській Аравії та Марокко й також базується на звітах розвідувальних служб щодо намірів терористичних угруповань проти США. Американські розвідувальні служби вважають, що терористи продовжують планувати напади на об”єкти у Сполучених Штатах.”

Арі Флайшер, речник Білого дому, повідомив, що адміністрація США погоджується із аналізом саудівських властей, що напади в Ер-Ріяді були скоєні терористами Аль Каїди.

Ні американські, ні саудівські офіційні особи не повідомляють подробиць отриманої ними інформації.

Виступаючи сьогодні у штаті Коннектикут, президент Сполучених Штатів Джордж Буш зазначив, що зроблено поступ у боротьбі з міжнародним тероризмом.

“Америка не пом”якшуватиме боротьби з глобальним тероризмом, – запевнив він ,- цю боротьбу буде продовжено доти, аж поки не ліквідують цю загрозу для Америки та світу”.
XS
SM
MD
LG