Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко про найгостріші проблеми у канадсько-українських відносинах та деякі актуальні питання українського політичного життя


Михайло Мигалисько Віктор Ющенко про найгостріші проблеми у канадсько-українських відносинах та деякі актуальні питання українського політичного життя

Вашингтон, 15 травня 2003 – У ці дні Ющенко зустрічається з канадськими політиками і підприємцями. Наш колега Михайло Мигалисько зв’язався з Ющенком по телефону і запитав, які конкретні проблеми, він вважає найгострішими у канадсько-українських відносинах?

Віктор Ющенко

Якщо говорити про економіку, то очевидно, що за останні роки відмічається відчутне похолодання економічної активності. Фактично звернуті інвестиційні проекти, які навіть раніше були розпочаті. Залишилося декілька проектів, які можна віднести до тих, що ефективно функціонують.

Як не дивно, звичайно, тут не є проблеми більш економічні, а політичні, тому що, на мій погляд, за останні роки Україні вдалося зробити певну макроекономічну більш високу культуру, яка вже може приваблювати надійних партнерів. Але те, що Україна перебуває у одній із самих глибоких політичних криз, те, що не вселяє ні впевненість, ні стабільні очікування в бізнесі, формує, власне кажучи, таке економічне неусталене ставлення до українського ринку і до самої України. Тому друга частина відносин - політична, може виглядає сьогодні більш актуальною, тому що вона відкриває двері для економічної і торговельної співпраці, і культурних освітніх зв’язків. Тому найбільше часу за ці декілька днів перебування в Канаді я якраз віддаю цьому питанню.

Михайло Мигалисько

Пане Ющенко, Ви зустрічалися з прем’єр-міністром Канади Жаном Кретьєном і він погодився з Вами, я цитую прес-реліз «Нашої України», що «вести дебати з опозицією – це, дійсно, не просто». Водночас, він заявив, що «для представників канадського уряду подібні діалоги є нормальною щоденною практикою, такою звичайною справою, як хокей, наш національний вид спорту». Чи на Вашу думку можливо розпочати діалог з теперішньою владою в Україні?

Віктор Ющенко

Я з кожним місяцем все менше і менше вірю у здатність такого діалогу. Але з іншої сторони, хотів би зазначити, що моя політична сила демонструє і намагається утвердити якраз режим діалогу. Не говорити взагалі, не доносити свою точку зору, не доносити точку зору наших країн-партнерів відносно недемократичної ситуації в Україні, чи не направляти на демократичний розвиток Україну, це не є кращою позицією. Тому у відносинах зовнішнього характеру ми націлюємо на те, що з Україною треба мати діалог. Не треба плутати проблеми певних персон із долею цілої Центрально Європейської країни, в якій проживає 48 мільйонів громадян.

Михайло Мигалисько

Пане Ющенко, ще одне запитання. Ви є лідером найбільшої фракції у Верховній Раді України, яка повинна вирішити питання участі України у стабілізаційних силах в Іраку. Як Ви ставитеся до такої участі і хто повинен фінансувати українських військовослужбовців у цьому процесі?

Віктор Ющенко

Мені здається, це не є на сьогодні вузьким питанням для українських політиків і, зокрема, для моєї політичної сили. Перш за все, бракує дуже багато вихідних обставин для того, щоб говорити по суті цього питання. Ми ще не володіємо інформацією про статус і характер можливої участі наших військових підрозділів у цій програмі. Залишаються відкритими речі, які належать до гарантій, гарантій безпеки, в тому числі, і соціальних гарантій. Залишається відкритим питання фінансування. Тому поки що у цьому запитанні дуже багато невідомих. Я маю намір по поверненню до України виділити час для того, щоб всі ці обставини ми з’ясували, обговорили і ухвалили рішення по суті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG