Доступність посилання

ТОП новини

Представники американського Фонду для миру та НАТО оприлюднили у Вашингтоні план ліквідації на Україні 1,5 мільйона одиниць стрілецької зброї та 133 тисяч тонн звичайних боєприпасів


Михайло Мигалисько Представники американського Фонду для миру та НАТО оприлюднили у Вашингтоні план ліквідації на Україні 1,5 мільйона одиниць стрілецької зброї та 133 тисяч тонн звичайних боєприпасів

Вашингтон, 21 травня 2003 - На прес-конференції у Національному прес-клубі у Вашингтоні представники американського Фонду для миру та офісу Співпраці в питаннях оборони у політичному відділені НАТО оприлюднили план щодо ліквідації на Україні 1,5 мільйона одиниць стрілецької зброї та 133 тисяч тонн боєприпасів.

Слід одразу зазначити, що українська влада була ініціатором проведення такого роду “операції демілітаризації”, чи пак ліквідації зайвих арсеналів звичайних озброєнь. На цьому наголосила представниця Північно-атлантичного альянсу Сузан Понд, яка зазначила, що окремі держави самі визначають кількість й види зброї та снарядів, які мають намір ліквідувати. У випадку України, визначено 80 окремих сховищ-складів арсеналів із першої, другої та холодної воєн . Зараз іде технічна підготовка операції. Сам процес знешкодження зброї звичайного типу, за словами Понд, потриває десять років. Фінансування повинні б надати країни донори Греція, Німеччина та Туреччина. Крім військових експертів НАТО та України, вперше у підготовці проекту беруть участь й неурядові організації - американський Фонд для миру та український Центр досліджень Разумкова.

Представник Фонду для миру, американський генерал-лейтенант у відставці Ніклас Кіго вказав на те, що реалізація цього проекту має потенціал довготермінових позитивних наслідків для України: сприяє стабільності в регіоні, унеможливить попадання в небажані руки і матиме позитивний вклад у економічний розвиток, що в свою чергу сприяє зростанню добробуту:

“Усі ті атрибути є присутніми у спільній з Україною програмі”, – наголосив представник Фонду для миру, американський генерал-лейтенант у відставці Ніклас Кіго. Ззаначимо, що аналогічна,але за масштабами менша, попередня операція знешкодження мін на території України, Молдови й Албанії, яка тривала усього півтора року, обійшлася у півтора мійльона євро. Сузан Понд представниця НАТО відмовилася повідомити про кошторис теперішньої операції на Україні, однак зазначила:

“Знищення такої кількості стрілецької зброї та боєприпасів стане наймасштабнішою операцією демілітаризації взагалі у світі .Оскільки йдеться про непотрібні для українських збройних сил арсенали, то це матиме вагому користь для України. Адже це процес ліквідації матеріалів, які є потенційною загрозою для навколишнього середовища з імовірними шкідливими наслідками для цивільного населення. Понд запевнила, що проект буде виконаний зі збереженням екологічних норм. Крім того, операції проводитимуться прямо на визначених об”єктах у вісімдесяти місцевостях України. Тобто, йдеться про створення технологічної інфрастктури для проведення операції й працевлашутвання на кожному об”єкті щонайменше до 50 українських фахівців. Як зазначила Сузан Понд, в кінцевому результаті це “матиме позитивні наслідки не лише для України, а й для регіональної безпеки та взаємних довготермінованих цілей.”

Слід ще додати, що план щодо ліквідації на Україні 1,5 мільйона одиниць стрілецької зброї та 133 тисяч тонн боєприпасів, наступного місяця за участі українських офіційних осіб та експертів, буде обговорений із представниками трьох країн донорів – Грецією, Німеччиною та Туреччиною. Відтак подробиці усього процесу та його виконання на місці будуть остаточно узгоджені з українською владою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG