Доступність посилання

ТОП новини

США: скорочення податків


Василь Дарчук США: скорочення податків

Прага, 23 травня 2003 – Західна й зокрема американська преса продовжує коментувати запропоноване президентом Бушем і схвалене конгресом, а минулого тижня і сенатом США, скорочення податків для окремих категорій американців, зокрема для підприємців і бізнесменів, з метою пожвавити американську економіку. Переважна більшість оглядачів гостро критикують цей крок адміністрації США, вважаючи, що за нинішніх урядових видатків і зростаючого бюджетного дефіциту він принесе більше економічної шкоди, ніж користі.

Газета «Вашингтон пост» називає нинішнє скорочення податків, орієнтоване, за словами газети, більшою мірою на багатих, найнечеснішим за всю історію трюком, який коштуватиме значно більше, ніж про це нині говориться.

Тим часом у редакційній статті під заголовком «Дивна математика податкових скорочень» газета «Чікаґо трібюн» пише: з огляду на те, що в реальному світі два-плюс-два дорівнює чотирьом, ми не можемо думати, що сьогодні ця сума може дорівнювати п’яти, завтра трьом, а потім нулю. Але у Вашингтоні такі речі можливі. Лідери республіканської партії в конгресі і сенаті, на думку газети, нинішнім скороченням податків, придуманим для пожвавлення економічного розвитку, прирікають народ на тривалий період на бюджет, писаний червоним чорнилом, тобто на борги. Минулої середи вони оголосили про досягнення цієї мети, закінчує газета, і досягли її за допомогою арифметичної дії :два-плюс-два дорівнює три.

Британська газета «Файненшл таймс» у редакційній статті під назвою «Податкове божевілля» цю ж тему коментує у дещо гостріших словах. Колосальний бюджетний дефіцит США, на думку газети, розтягнеться на далеке майбутнє і важким тягарем ляже на плечі наступних поколінь американців. Нині в керівництво, що займається фінансовою політикою, як вважає британська газета, прийшли несамовиті люди, які завдадуть непоправної шкоди американцям. І якщо хтось думає, що 2007-го року конгрес США автоматично скасує нинішні податкові нововведення, веде галі газета, то він потребує лікування. Газета передбачає, що пізнішу боротьбу із бюджетним дефіцитом буде зведено до пропозицій про потребу скоротити федеральні видатки, зокрема на соціальні програми.

На цю ж тему відгукується низка інших американських газет, більшість з яких гостро критикують останні податкові заходи адміністрації Буша, вважаючи їх некомпетентними і шкідливими для американської економіки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG