Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: США – Ірак – саміт «великої сімки»


Василь Дарчук Огляд західної преси: США – Ірак – саміт «великої сімки»

Прага, 26 травня 2003 – У світлі саміту лідерів «великої вісімки», який відбудеться у Франції від 1 до 3 червня, західна преса знову повертається до проблеми Іраку, ролі адміністрації Буша в Іраку і на Близькому сході загалом. Оглядачі, в тому числі американські, знову гостро критикують адміністрацію США за односторонні рішення у справі Іраку й ігнорування союзників, за маніпулювання даними для виправдання воєнної акції проти Іраку, за нинішні внутрішні проблеми Іраку.

Газета «Вашингтон таймс» містить коментар Джона Голла, представника інформаційної компанії «Медія дженерал ньюз сервіс», який вважає, що під час саміту «великої вісімки» на початку червня президент Буш зіштовхнеться із новими дипломатичними проблемами з боку учасників саміту. Причиною цих проблем, як передбачає автор, буде брак стабільності й хаос в Іраку, близькосхідний конфлікт, невдоволення з боку союзників США в арабському світі, зокрема з боку Єгипту і Саудівської Аравії. Крім того, як підкреслює автор, ідеться також про страшне усвідомлення у західному світі, що тепер поширення ісламського тероризму стає невід’ємною частиною нашого життя.

Рішившись на воєнну акцію, веде далі автор, адміністрація Буша сподівалася на те, що за допомогою цього кроку вдасться стабілізувати становище не лише в Іраку, а й у цілому регіоні і таким чином розпочати демократичні реформи у феодальних суспільствах, з яких рекрутуються міжнародні терористи. Проте воєнна акція в Іраку залишила адміністрацію США із проблемами 22-мільйонного народу. На думку автора, плануючи акцію, її автори недооцінили проблеми і переоцінили успіх. Після акції на Балканах для підтримання порядку лише в маленькому Косові потрібно було аж 60 тисяч миротворців, закінчує автор, тим часом Ірак має населення у десять разів численніше.

Газета «Нью-Йорк таймс» порушує дещо іншу проблему, пов’язану з воєнною акцією в Іраку. У редакційній статті газета схвально відгукується про перегляд в ЦРУ тих розвідувальних даних, які послужили причиню і виправданням воєнної акції в Іраку. Так досі не знайдена зброя масового знищення в Іраку, про достеменну наявність якої перед акцією заявляли представники адміністрації. Мовилося зокрема про розробку ядерної і біологічної зброї, а також про великі запаси хімічної зброї. Досі знайдено лише три лабораторії в автомобільних причепах, які, як підкреслює газета «Нью-Йорк таймс», могли б виробляти біологічну зброю. Не установлено також зв’язків режиму Саддама Гуссейна із терористичною мережею Аль-Кайда. Усе це породжує серйозні сумніви щодо якості цих розвідданих і підозріння, що вони сфабриковані з метою виправдати односторонній воєнний удар. Газета закликає ЦРУ, представників адміністрації і конгресу уважно розслідувати цю справу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG