Доступність посилання

ТОП новини

Стан економіки США поліпшується


Юрій Дулерайн Стан економіки США поліпшується

Нью-Йорк, 27 травня 2003 - Останні економічні досліди показують зростання індексу певності американського споживача, а це може віщувати піднесення економіки Сполучених Штатів, початок виходу зі стану застою.

Індекс певності споживача вважається одним із головних показників перспектив американської економіки, бо він демонструє настрій населення, наскільки оптимістично дивляться люди в майбутнє. Від цього настрою залежить, наскільки охоче населення витрачатиме гроші на придбання товарів, житла, послуг. Якщо цей показник іде вгору, значить, поліпшуються економічні перспективи. Вчені-економісти Мічіганського університету у щойно опублікованому дослідженні доходять висновку, що настрій споживача істотно поліпшився у квітні-травні. Відповідно, почалося зростання курсу цінних паперів на Уолл-Стріт, де розташована нью-йоркська фондова біржа, чільний, можна сказати, торговельний дім Америки, якщо не цілого світу.

І це попри той факт, що на думку Алана Грінспена, впливового фінансиста і голови Федеральної Резервної Ради, тобто, центрального банку Сполучених Штатів, стан економіки країни поки що залишається непевним. Грінспен, виступаючи в Конгресі, пояснював це насамперед слабкістю на ринку праці, надто повільним зростанням кількості робочих місць, відносно високим рівнем безробіття.

Але Стівен Уайтинг, головний економіст відділення глобальних ринків банку “Сіті груп” (Citigroup), однієї з найбільших фінансових корпорацій Америки, прогнозує дальше зростання індексу певності споживача. За його словами, коли Сполучені Штати починали війну з Іраком, економічні кола передрікали шалене зростання нафтових цін і загальний хаос на ринках. Але війна була короткотривалоою, вельми успішною, ціни пального знижуються, фондова біржа реагує, назагал, певним піднесенням. Відповідно, поліпшується й настрій споживача.

Цьому настроєві сприяє також зниження курсу долара супроти євро, нової валюти старого континенту. Разом з доларом подешевшали й експортовані американські вироби, що полегшує їм конкуренцію з європейськими та азійськими товарами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG