Доступність посилання

ТОП новини

США: скорочення податків


Юрій Дулерайн США: скорочення податків

Нью-Йорк, 28 травня 2003 - Президент Сполучених Штатів Джордж Буш підписав ухвалений Конгресом законопроект про скорочення податків на 350 мільярдів доларів.

Скорочення податків вважається наріжним каменем економічної політики президента Буша і його республіканської партії. Ідея така, що чим менше податковий тягар, тим більше грошей залишиться в гаманцях американців, тим більше вони купуватимуть товарів, тим більше бізнесмени зможуть інвестувати у розширення виробництва, тим більше створюватимуть робочих місць. Все це допоможе зрушити з місця економіку країни. “Ми успадкували рецесію (від попередньої адміністрації), -сказав Арі Флайшер, прес-секретар Білого дому, - отож, посада зобов”язує президента вжити заходів. І він це робить”. За підрахунками Флайшера, скорочення податків допоможе створити понад мільйон нових робочих місць.

Але економісти демократичної партії вважають, що таке глибоке скорочення податків позбавить уряд коштів на розширення соціальних програм, таких, як медичне обслуговування малозабезпечених верств населення, пенсійне забезпечення, народна освіта тощо. Вже цього року бюджетний дефіцит, тобто перевищення витрат над надходженнями, сягне рекордного рівня близько 400 мільярдів доларів. До того ж, президент Буш вже підписав закон про збільшення національної заборгованості від 6 трильйонів 400 мільярдів доларів майже на трильйон.

Білий дім пропонував скоротити податки на 726 мільярдів доларів протягом наступних 10 років. Конгрес, попри те, що республіканці становлять більшість в обох палатах, цю суму урізав більш ніж наполовину. Одначе, президент цей зменшений обсяг назвав перемогою і завдатком для майбутньої зміни політики оподаткування американців. “Добрим першим стартом” назвав скорочення податків на 350 мільярдів доларів конгресмен Том ДіЛей (Tom DeLay), лідер республіканців у Палаті Представників. Республіканці передбачають, що президент Буш щороку пропонуватиме нове скорочення податків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG