Доступність посилання

ТОП новини

Німецько-український форум урядових організацій


Надія Кандиба Німецько-український форум урядових організацій

Німеччина, 30 травня 2003 - Нинішні німецько-українські відносини сьогодні важко уявити без діяльності громадських організацій. На відміну від офіційних контактів, вони сприяють зближенню двох народів шляхом особистих зустрічей між людьми. Діяльності громадських організацій Німеччини та України була присвячена конференція “Шляхи поглиблення та розширення кооперації”, яка цього тижня відбулася в німецькому місті Гайдельберг. Організатором форуму виступив Фонд імені Фрідріха Еберта.

Проведення німецько-українських форумів, присвячених діяльності неурядових організацій, перетворюється вже на традицію. У Гайдельберзі відбулася третя така конференція. На ній зібралося понад 150 учасників з Німеччини та України. Говорить директор київського Центру миру, конверсії та зовнішньої політики України Олександр Сушко:

“Якщо орієнтуватися на цифри, то може скластися враження, що в Україні дуже багато неурядових організацій. Але, як свідчать спостереження, щоденну діяльність ведуть лише 15 – 20 %.”

Як зазначалося на форумі, одна з причин такого розвитку полягає в проблемі з фінансуванням. З одного боку, українське законодавство дозволяє засновувати громадські некомерційні структури, з іншого – сильно обмежує джерела їхнього фінансування. З фінансових та політичних причин найскладніше виживати неурядовим організаціям в регіонах, тому переважна більшість громадських структур зосереджені в Києві. Отже, говорити про розбудову громадянського суспільства в регіонах поки що не доводиться. Німецькі неурядові організації, які співпрацюють з Україною, переважно обмежуються наданням гуманітарної допомоги. Каталог проблем, з якими вони мають справу, залишився старим. Говорить Петер Мальтер, представник організації “Ukraine Aktivhilfe München“:

“Найбільшою проблемою залишається бюрократія.”

Як зазначалося на форумі, лише за допомогою налагодження особистих контактів з чиновниками вдається дещо зняти цю проблему. Крім того, німці скаржаться на погану інформаційну політику українських урядових структур.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG