Доступність посилання

ТОП новини

Економічна програма прем’єр-міністра України Віктора Януковича


Зиновій Фрис Володимир Майстришин - народний депутат України, “Регіони України”, голова підкомітету державного боргу; Юрій Оробець - народний депутат України, “Наша Україна”, голова підкомітету Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

Київ-Прага, 30 травня 2003 року.

Зиновій Фриз

Говорить радіо “Свобода”! У Києві – 20 година. Перед мікрофоном празької студії - Зиновій Фриз. Мені допомагають Ангеліна Шкуренко і Артем Мостовий.

Добрий вечір, шановні слухачі.

“Вечірня Свобода” в прямому ефірі.

Сьогодні у нас одна тема з кількома аспектами - Півроку діяльності уряду Віктора Януковича: підсумки і перспективи, включно з перспективами президентськими.

Леонід Кучма

Слухайте, хіба можна винуватити Януковича за ситуацію у вугільній промисловості. Ми тут всі винні. Я ж тут не здіймаю з себе відповідальності.

Володимир Рибак

Віктор Федорович – це чєловєк системний, він не буде працювати аби утром прийти, а вечором додому піти, системний робітник.

Євген Сверстюк

В тюрмі може сидіти незлий чоловік, але чи можна його вибирати Президентом? Якщо він розумний, то й сам скаже: “Це не для мене”, а коли не дуже розумний, то треба нагадати йому.

Наші гості: Володимир Майстришин - народний депутат України, представник "Регіонів України", голова підкомітету державного боргу та Юрій Оробець - народний депутат України, голова підкомітету Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

Дякую Вам, шановні гості, за участь у “Вечірній Свободі”. Вона сьогодні остання на цьому тижні.

Минуло півроку від тоді, як Леонід Кучма підписав указ про призначення Віктора Януковича прем’єр-міністром України. Того ж таки дня, 21 листопада 2002 року, Верховна Рада дала згоду на призначення нового прем’єра.

Президент Леонід Кучма сказав, підписуючи указ: "Головне, що парламентська більшість запропонувала власну кандидатуру і з сьогоднішнього дня взяла відповідальність і за себе, і за той уряд, який буде сформований з цією більшістю".

Про те, чи несе парламентська більшість відповідальність за власну кандидатуру на посаду прем’єра, ми поговоримо трішечки пізніше, а спершу - про деякі загальні підсумки діяльності уряду Віктора Януковича за перші півроку.

І, очевидно, перше запитання Вам, пане Майстришин. Ви представляєте партію "Регіони України", яку очолює прем’єр-міністр Віктор Янукович. Які найбільші, на Вашу думку, досягнення Вашого шефа на посаді голови уряду за оті перші півроку? Прошу. | Володимир Майстришин

Дякую, пане Зиновію, за запрошення. Доброго вечора, шановні слухачі. По-перше, я б хотів сказати, що вперше, як ніколи, В.Янукович спробував об’єднати ту більшість, не про яку Ви тільки-що сказали, а об’єднати більшу частину залу. Є чіткі його досягнення щодо парламентської зали. Як Ви пам’ятаєте, його обрало дуже замало, як то кажуть, більше як 226 голосів. Відразу після цього пішли досягнення.

По-перше, прийом бюджету 335 голосів, якщо мені не зраджує пам’ять. Тобто, набагато більше як конституційна більшість. По-друге, його програма діяльності підтримана урядом. Тобто, програма діяльності уряду підтримана парламентом. Також, більше як 300 голосів. Далі, сьогодні кардинальні зміни щодо бюджету. Такі зміни, що Ви знаєте, що в мене серйозні сумніви були щодо прийняття парламентом і сприйняттям парламентом цих змін. Також серйозні досягнення - 247 голосів щодо змін до бюджету. Я думаю, що це є чітка ознака його впливу на парламент і такого консолідуючого впливу. Це, якщо говорити про парламентські справи.

Юрій Оробець

Я погоджуюся. Власне, йде формування фракції “Регіонів”, але, до речі, з великими скандалами. На минулому тижні двоє чоловік, які голосили про приналежність до фракції “Регіонів”, відмовилися від цього: Онопенко і Слабенько. Але, в цьому факті стає відомо як відбувається становлення парламентської більшості. Я не можу долучити до успіхів Януковича голосування за бюджет, оскільки, це завдання цілого парламенту, а не, власне, уряду. Це - з одної сторони.

А що стосується підтримки програми Януковича, то була чітка домовленість між опозиційними фракціями про те, що фракція Януковича голосує “за” пропорційний закон виборів, але видно було, що це, - в кримінальному світі це називається “кидок”, а в цивілізованому світі – “прямий обман”, оскільки ніхто не думав голосувати за програму політичного перетворення за пропорційну систему.

Що стосується економічних успіхів, то Україна, дійсно, вже відбилася від дна падіння, і автоматично йде підйом, особливо у будівничій галузі промисловості. Зокрема, в Києві – це приріст в рік 100%, але це завдяки тому, що Київ так інтенсивно переварює іноземні інвестиції і розвивається він приблизно на 6-7 років швидше, ніж любий регіон України.

Можна помітити певні успіхи у формуванні прибуткової системи бюджету, але знову поповзли проблеми з заборгованістю, які є в уряді, тобто, видатки по бюджету робляться не так, як надходження до бюджету. Отже, відбувається перерозподіл бюджету в ручному режимі.

Цілком очевидно, що уряд не став єдиною командою, оскільки це – “солянка”. Мається на увазі, кожен уряд складається з трьох команд. Одна команда орієнтується на прем’єр-міністра, інша, чітко, - на Президента, і працює через голову прем’єр-міністра, а третя частина в уряді інтригує між двома іншими. Тому, я скептично ставлюся до такої діяльності прем’єр-міністра. Цілком очевидно, що це – 11 склад Кабінету Міністрів, і, не дай Бог, щоб Україна мала і 12, і 13 через рік. Я проти того.

Зиновій Фриз

Юрій Оробець, пан Майстришин говорив про найбільші досягнення уряду В.Януковича, а, на вашу думку, як представника опозиції, яка спить і бачить, що поганого робить влада, який найбільший прорахунок був у В.Януковича за оті перших півроку на його посаді прем’єр-міністра? Прошу.

Юрій Оробець

Мені здається, що сама форма формування парламентської більшості, коли з одної сторони - був шалений тиск на підприємницькі структури, пов’язані так чи інакше з представниками опозиції, з іншої сторони – масова купівля голосів депутатів, коли доходило до цинізму: ставки встановили по півмільйона доларів. Я читав навіть останню газету, де без цензури мій колега вказує, що йому пропонували мільйон доларів. Це – принизливо, абсолютно принизливо. Я вважаю, що це шлях в нікуди. Якщо такими темпами буде розвиватися тіньова економіка і тіньова політика, то цілком очевидно, що через 10 років, не дай Бог такого правління, 90% економіки буде в тіні, так само на 90% буде становити тіньова політика.

Володимир Майстришин

Я б просив би, пане Зиновію, сказати декілька тез щодо тенізації економіки і реальних кроків щодо детенізації економіки.

Зиновій Фриз

Тобто, Ви хочете опонувати пану Оробцю, будь ласка.

Володимир Майстришин

Я не просто хочу, я буду це робити. Давайте, ми звернемо увагу який закон ми прийняли в четвер, той останній четвер, коли ми приймали участь в голосуванні. Так ось, ми прийняли закон про прибутковий прибуток з громадян: закон, який лежав у ВР з 96 року. Ні уряди, які були перед урядом Януковича, Ви всі їх знаєте і лідерів урядів також, жоден уряд, маючи значну більшість в парламенті, не спромігся прийняти цей закон, хоча там тези дуже прості і сприйнятні навіть 4 роки назад. Перше і саме головне - цей закон направлений на збільшення споживання як такого. Буде більше споживання – будуть більші доходи в громадян. Відповідно, вони будуть споживати більше продуктів економіки. Економіка буде мати більші засади для зростання, і, в кінці кінців, знову збільшиться споживання. Це – основна теза цього закону.

Зважте на те, що в програмі діяльності уряду, я хотів би, щоб Ви дали мені буквально пару хвилин щодо основних тез програми діяльності уряду... Я вважаю, що це, як ніколи, дуже чітка і виважена процедура нашого економічного розвитку 2002-2011 року.

З одної сторони – це політичний документ, з другої сторони – там описано економічна стратегія, реально показаний перехід до ринкового реформування економіки, є податкова реформа, збільшення споживання доходів та пенсії, в кінці кінців, мати тенденції до збільшення. А далі описуються економічні кроки. Це те, що вже зроблено: прийняття закону про прибутковий податок громадян, єдиний соціальний податок, врегулювання ПДВ, пенсійна реформа і реформування боргової політики держави щодо збільшення внутрішніх запозичень...

Зиновій Фриз

Пане Майстришин, а може ми поговоримо про те, що зроблено за якийсь час, бо плани завжди виглядають дуже гарними. Якщо Ви не заперечуєте, давайте ми не будемо обговорювати планів, а краще подивимося, що ж зроблено. Пане Оробець, Ви хотіли, здається, якусь репліку…

Юрій Оробець

Ви знаєте, Ви не спростували жодної моєї тези, зокрема про те, як формувалася парламентська більшість. Здається, Ви також були представником “Нашої України”, але раптом Ви захотіли стати представником “Партії регіонів”. Це ще один приклад, як можна іти в парламент під одні прапори, а далі працювати ніби-то під іншими. Я вважаю, що так не повинно бути, і не таким чином повинна формуватись парламентська більшість. Що стосується програми діяльності уряду – там нема жодної конкретної цифри і дати, коли це має бути виконано. Це збірник добрих побажань. Можна підписатися під 99% того, що там сказано, але це декларація, а не програма. Програма це: “коли?”, “як?”, “в який спосіб?” і “хто відповідає за те, що це не сталось”.

Володимир Майстришин

Я просив би послухати мене… Коли Ви говорите, що я йшов під одними прапорами, то зважте на те, що пан Майстришин як кандидат в народні депутати йшов як самовисуванець, і мене один четвер знімала “Єдина Україна” з виборів, наступного четверга знімала інша політична партія, в тому числі “Наша Україна”, була спроба зняти з виборів. А щодо другого, то там, якщо уважно, пам’ятаєте ті радянські часи: «Давайтє крітіковать класіков, нє чітая іх работ».

Юрій Оробець

Програму діяльності уряду я читав, так само, я думаю, як і Ви.

Володимир Майстришин

Так, абсолютно! Більше того, я є учасник розробки програми діяльності уряду. І якщо говорити, що я добросовісно працював у “Нашій Україні” і я не мав нагоди реального долучення до економічних перетворень в Україні, то сьогодні я є розробник цілого розділу програми діяльності уряду, що стосується боргової політики. Так ось, я хотів би таки заперечити пану Юрію, що тут чіткі є строки, щодо впровадження цих законів. І коли я сказав, що прибутковий податок з громадян уже...

Юрій Оробець

Розроблений Терьохіним – представником “Нашої України”, а не урядом.

Володимир Майстришин

Абсолютно згоден з Вами, що в “Нашій Україні” переважна більшість депутатів – то є економісти і прогресивні люди, я абсолютно з цим згоден. Але ж зважте на те, що в програмі чітко написано строків впровадження пенсійної реформи – це цей рік, строків впровадження урегулювання ПДВ – це цей рік. Уявляєте собі, що уряд бере на себе зобов’язання щодо впровадження конкретних термінів впровадження цих законів? Тобто, надіюсь, що та парламентська більшість і ті прогресивні сили, які в парламенті підтримують його щодо економічної реформи в Україні.

Зиновій Фриз

Панове, дякую! І ми продовжимо.

Ми вислухали гостей у київській студії. Давайте, я думаю, буде цікаво послухати і Вам, і нашим шановним слухачам, що думають про діяльність Янгуковича на посаді прем’єра за оті перші півроку незалежні експерти, чи якісь інші діячі в Україні. Наша київська колега Марина Пирожук сьогодні розмовляла з цього приводу із Завідувачем відділу інституту світової економіки та міжнародних відносин, професором економіки Олексієм Плотніковим. Я трішечки наперед хочу забігти – з того, що він говорить, десь співпадає з тим, про що вже говорили наші гості в київській студії. Отже - ця розмова. Слухаємо її.

Марина Пирожук

Пане Плотніков, наскільки успішно працює команда Віктора Януковича і якими економічними досягненнями може похвалитися нинішній уряд?

Олексій Плотніков

Можливо, головним економічним досягненням є те, що був прийнятий нормальний бюджет, це по-перше, а по-друге, що вперше в історії незалежності бюджет за 1-й квартал був виконаний на 100% - такого взагалі ще не було. Крім всього, можна відзначити те, що зростання іде такими неочікуваними високими темпами. Я, наприклад, сам не прогнозував, що буде в такому високому темпі зростання. Крім цього, сплачується заробітна плата. Ну, зовнішня сфера – зараз це фаза, де можливий прогрес у напрямку СОТ. Вцілому, я досить позитивно ставлюся до того, як почав уряд працювати. Я не знаю, що там буде далі, що буде в кінці цього року чи буде в наступному, але якщо подивитися з листопада, коли він почав працювати, зараз травень, мені подобається те, що робить цей уряд.

Марина Пирожук

Пане Плотніков, багато опонентів нинішнього уряду говорять, що ці досягнення команди Януковича не є переконливими. Чи можна взагалі так ставити питання?

Олексій Плотніков

Якщо так ставити питання, то будь-які досягнення будь-якого уряду і будь-які досягнення в Україні – вони не є переконливими. Що у нас є переконливим? Ну, я не знаю... Якщо порівнювати з попереднім урядом, я знову можу послатись на те, що я, все ж таки, якийсь там фахівець валютно-фінансових відносин, але ніколи у нас бюджет не був прийнятий, ніколи бюджет не виконувався на 100%, тобто, це досить вагоме, це переконливий показник.

Марина Пирожук

Пане Плотніков, Януковича розглядають як найбільш вірогідну кандидатуру на президентських виборах. Чи має він, на Ваш погляд, якісь шанси, чи допоможе йому старт урядовий у цій справі?

Олексій Плотніков

Вцілому, я не хотів би зараз торкатися президентських виборів, тому що у нас був приклад попередніх виборів, що за 2 роки оголошувалось, що хтось там буде брати у чомусь участь, а виявилось, що все не так. Тобто, зараз я не хочу прогнозувати, але є таке загальне правило – якщо прем’єр перебуває при владі і досягнення уряду позитивні, то його шанс брати участь у президентських виборах високий.

Марина Пирожук

Дякую! Нагадаю, що це був професор економіки Олексій Плотніков. Марина Пирожук спеціально для “Вечірньої Свободи”.

Зиновій Фриз

І ще одна точка зору. На цей раз депутата Григорія Омельченка. Він представляє блок Юлії Тимошенко. Пан Омельченко є Головою комітету з боротьби з корупцією та організованою злочинністю. Григорій Омельченко – про діяльність уряду Віктора Януковича.

Григорій Омельченко

Моя особиста точка зору, прем’єр-міністр України Віктор Янукович як прем’єр незалежної України не відбувся. У нього немає власної команди – це політична солянка, яка складена з представників політичних фракцій і груп ВР. В результаті політичних торгів і домовленостей, які велися з президентом України і керівниками цих політичних фракцій пропрезидентської орієнтації. Тому в плані успіхів в економіці, покращенні життя людей, погашенні заборгованості, зменшення боргів перед закордонними кредиторами ніякого позитиву не мають.

Мене дивує одна річ, що не президент України, не керівництво правоохоронних органів не звертають уваги на все те, що робив Янукович, так само як свого часу не займались перевіркою діяльності Павла Івановича Лазаренка, коли він був на посаді Дніпропетровської обл. керівником, потім 1-м віце-прем’єром, так і, дивлячись крізь пальці на всі ті подвиги, які творилися в донецькому регіоні, який очолював 2-чи судимий за насильницькі злочини нинішній прем’єр-міністр України Віктор Янукович. А потім, коли будуть “здавать” чергового прем’єр-міністра, в залежності від політичної ситуації і розігрування політичних карт на наступних президентських виборах, то хай нікого не дивує, в тому числі з слухачів “Радіо Свобода”, якщо на Януковича вириють таке, що ми схопимось за голову, а Павло Лазаренко буде виглядати як янголя. Назвіть мені, будь ласка, нормальну цивілізовану країну світу, де президент України назначав 2-чи судимого на посаду прем’єр-міністра України.

Зиновій Фриз

Кажуть, що це була якась незначна судимість, якісь незначні вчинки, до того ж у дуже молоді роки. Що це було насправді?

Григорій Омельченко

Це були насильницькі злочини, розбійницький напад, нанесення тілесних ушкоджень, насильницькі корисливі злочини, і якщо у людини в її біографії є такі, вибачте, плями і вона йде в політику, то повинен бути якийсь певний рівень. Такі особи не повинні займати такі високі посади, як прем’єр-міністр, віце-прем’єр, а тим більше президент. Так у нас вийшла така ситуація в Україні, то тепер що, щоб усе урівноважити, то треба по зонах шукати людину, яка відсиджує третю ходку і знаходити там кандидата у президенти країни. Ну не може ж бути президент України бути 2-чи судимим, якщо прем’єр 2-чи судимий. То президент України має бути мінімум 3-чи судимий. Тоді це буде дійсно пахан.

Зиновій Фриз

Пан Омельченко згадав про дві судимості Віктора Януковича. Ми не можемо оминути ці сторінки з біографії прем’єр-міністра. І ми, і я не хотіли б, щоб нас звинувачували у тому, що ми скочуємося до рівня якогось бульварної жовтої преси. Річ у тому, що у будь-якій цивілізованій країні про діяльність прем’єр-міністра, до того ж прем’єр-міністра, який претендує на президентське крісло, такий факт обговорювали б день і ніч в ЗМІ, тим більше, що сам Янукович не спростував фактів судимості, а Голова ВР В.Литвин сказав журналістам з приводу цих судимостей Януковича.

Володимир Литвин

Я думаю, що ми живемо в демократичному суспільстві. Кожний має право на отримання шансу довести свою відданість, свою спроможність працювати в загальнодержавних інтересах.

Зиновій Фриз

Пане Майстришин, до Вас запитання: скажіть, будь ласка, Ви також вважаєте, що кожний, хто відбував покарання у в’язниці за якісь незаконні дії у демократичній державі має право бути прем’єр-міністром і при цьому претендувати на посаду президента? Прошу, пане Майстришин, що Ви на це скажете?

Володимир Майстришин

Я би просив, щоб ми дійсно не скочувались до бульварних варіантів. Давайте звернемо нашу увагу на конституцію. Чи в конституції прописано щодо заперечення чи не прописано? Якщо ми один раз собі дозволили про це не говорити щодо, скажімо там, можливості людини, навіть якщо вона притягалась до кримінальної відповідальності, то все – в конституції прописано і я на цьому буду стояти.

Зиновій Фриз

Дякую! Я хотів би дати буквально одну фразу відомого письменника Євгена Сверстюка. Він не називає прізвища Януковича, але ось що він з цього приводу каже саме про людей таких, скажімо, про високопосадовців, які претендують на ще вищі посади.

Євген Сверстюк

В тюрмі може сидіти і незлий чоловік. Але чи можна його вибирати президентом? Якщо він розумний, то і сам скаже: “Це не для мене”. А коли не дуже розумний, то треба нагадати йому.

Зиновій Фриз

Тепер спитаю у пана Оробця з “Нашої України”. Я розумію, що це дуже неприємна тема говорити про колишні якісь злочини чи незаконні дії...

Юрій Оробець

Ви знаєте, все пізнається в паралелі...

Зиновій Фриз

Очевидно і у Вашої партії і особисто і Вас є якась думка і з цього приводу.

Юрій Оробець

Знаєте, щось подібне діялося в Австралії, коли туди звозили з Великобританії всіх засуджених. І перше покоління – це були бандити, друге покоління – це були бізнесмени, а третє покоління – це вже були дипломати і депутати. Нажаль, в Україні пришвидшені події, цілком очевидно, що всі ці 3 категорії присутні одночасно в українському політикумі. Це, власне, плата за те, що у нас дуже сильні перетворення від соціалістичного.....ну, Ви прекрасно розумієте, про що йде мова, але я не про це хотів сказати.

Невипадково Омельченко вжив зовсім інше ім’я і почав порівнювати теперішнього прем’єр-міністра з Палом Івановичем. Цілком очевидно, що ми вже відчуваємо початок президентської виборчої компанії, і тут варто нагадати слова Януковича про те, що всім партіям більшості треба об’єднатися навколо “Партії регіонів” і виставити єдину кандидатуру. Я вважаю цілком позитивним, що Янукович став головою “Партії регіонів”. Тепер ми прекрасно будемо знати хто буде відповідати за саме таку політику з питань приватизації, з питань диверсифікації джерел геополітичної орієнтації і тому подібне. Це дуже позитивний крок. Так само, як в свій час Мороз не вийшов з партії соціалістів, ми знаємо, хто відповідальний за той період. В принципі, це позитивно, коли людина причисляє себе до політичної партії. Але якщо брати про президентську гонку, то, мені знається, що президента треба було б обирати принаймні через 2 роки, тоді б бюджет точно виконувався хоча б через рік.

Володимир Майстиришин

Я хотів би тут закінчити думку, коли мені задали питання про Януковича, я хотів би поділитися з Вами, пане Зиновію і з нашими слухачами своїми власними спостереженнями щодо особистості Януковича. У мене була нагода спілкуватися з різними лідерами, в тому числі з Януковичем. Так от, я хочу сказати дуже короткі тези і важливі щодо розуміння тієї людини як особистості. Перше - це та людина, яка сідає поруч з тобою під час переговорів і дуже уважно слухає. Він майже ніколи не перебиває. І якщо є домовленість, що ти о 10. 15 попадаєш, домовленість, що ти ідеш до нього на прийом, то максимум о 10. 18 ти у ньому на прийомі, і ти вже сидиш поруч.

До речі, бувший міністр економіки Тигипко своє звільнення з уряду тоді, наскільки мені не змінює пам’ять, якраз пояснив тим, що він замучився сидіти в приймальні прем’єра і очікувати, коли його запросять. Тобто там проходили не просто години, а доба проходила, щоб попасти на прийом тодішньому прем”єр-міністру. Так от це характеризує нинішнього прем’єра Януковича досить чітко як системну людину.

І я хочу абсолютно погодитися з тим коментарем стосовно Януковича, що він прийшов прем’єром не заради влади як такої. Влада для нього є інструмент.

Тоді, якщо можна я закінчу.

Юрій Оробець

Це щось нове в політології

Володимир Майстришин

Думаю, треба ще зважити на певні якості Віктора Федоровича Януковича в тому плані, що я в ньому бачу лідера. Саме головне, коли Плотніков виказував певні досягнення уряду, то я абсолютно хотів би вам доповісти, що сьогодні як ніколи бюджетний розпис виконується день в день. Немає такого, щоб була заборгованість, щоб було тих штовхачів бюджетних позицій щодо фінансування тих чи інших речей. І саме головне - те, що ми всі тоді говорили - як Європа, як Захід віднесеться до таких новацій щодо прем’єрства, так я вам хочу доповісти, що сьогодні рейтинг України як міжнародного позичальника - я якраз є голова підкомітету державного боргу - має тенденцію щодо зростання.

Зиновій Фриз

Пане Майстришин, Ви згадали міжнародну реакцію, світ. Я хотів б буквально пару цитат західної преси, що писала західна преса напередодні чи одразу після призначення Януковича. Зокрема, "Нью-Йорк Таймз" написала тоді, що стиль керівництва Януковича в області є візантійським, а самого губернатора газета назвала жорстким. “Зю Дойче Цайтунг” тоді написала, що Януковича вважають представником олігархів, що вийшли з середовища радянської промислової номенклатури і не схильних до демократизації, кажуть, у Януковича чудові стосунки з Москвою, донецький промисловий клан вважають найбезцеремоннішим і найжорстокішим у всій Україні.

Буквально днями французька “Фігаро” написала: "Три ворогуючі олігархічні клани, які часто представляють російські інтереси, захопили економіку країни. Вони визначають парламентське життя і тримають основні засоби масової інформації. Господар донецького регіону, історичного серця радянської промисловості, колишній губернатор. прем’єр - міністр Віктор Янукович серед них є зіркою, що сходить.”

Але давайте продовжимо далі і пане Майстришин, Ви говорили про те, що пан Янукович є людиною системною, і з цим погоджується і про це говорить Володимир Рибак, народний депутат, фракція “Регіони України”, представник Кабміну у ВР, колишній мер Донецька.

Ось що він сказав і інтерв’ю з нашої київською колегою Валентиною Павленко з приводу Януковича.

Володимир Рибак

Віктор Федорович - це человєк системний, він не буде працювати, аби утром прийти, вєчєром додому піти, системний робітник.

Шість років він проробив в Донбасі. Донбас - Ви знаєте, що край не такий спокійний. І проблеми, які є в державі, вдвічі більше в Донбасі. Сьогодні треба конкретні шаги уряду. Уряд оцінять люди тільки по конкретним крокам. І уряд запропонував депутатам ряд економічних законів. І депутати підтримали. І сьогодні ми можемо сказати, 185 гривень - це обов’язково, це мінімальна заробітна плата. Знаєте, мені було дуже приємно, що уряд приймають як уряд, ну, надії. Я три дні працював в Закарпатті, я був на телебаченні, відповідав на прямі питання, непрості. І люди при зустрічі казали,... передайте Віктору Федоровичу, ми надіємося, ми ждемо, ми хочемо жити лучше.

Валентина Павленко

Скажіть будь ласка, як Віктор Федорович доводить свої ідеї до кінця?

Володимир Рибак

25 років ми з ним працюємо на різнокерівних посадах, ще не було ні разу, щоб він не відчув результат. І як нема результату, він даже працювати не буде. Це системний чоловік, признає: сьогодні пообіцяв, а завтра надо зустрічатися з цими людьми, дивиться їм в очі. Мені не буде соромно, що я сьогодні рядом, що я сьогодні представляю уряд України в парламенті. Даже сомнєній в мене немає на цей счьот.

Валентина Павленко

А Ви вірите в те, що за 2 місяці підніметься заробітна плата, що це Віктор Федорович дійсно зробить?

Володимир Рибак

Не два місяці, а в цьому році, 2003 році бюджетна сфера повинна отримати заробітну плату на 30% більше.

Валентина Павленко

А за рахунок чого?

Володимир Рибак

За рахунок тих економічних законів, котрі уряд запропонував Верховній Раді, Верховна Рада підтримала уряд, тому що сьогодні є солідарна відповідальність і уряду, і Верховної Ради. Я думаю, що вже в цьому році люди відчують дії уряду Януковича в лучшую сторону.

Зиновій Фриз

Нагадаю, це був Володимир Рибак, який не один рік працював з Януковичем у Донецьку. Пане Оробець, до Вас запитання. Якщо Ви пам"ятаєте, Леонід Кучма свого часу сказав приблизно так: якщо уряд Януковича досягне якихось успіхів, то сам Янукович може претендувати на посаду Президента. Скажіть будь ласка, то виходить з усього, що все-таки успіхи у Віктора Януковича є, чи означає це, що його шанси на президентське крісло збільшуються, пане Оробець?

Юрій Оробець

Безперечно, певним чином це впливає на шанси, і рейтинг його дещо зростає, хоча якщо бути відвертим, якщо б вибори були сьогодні, однозначно в другий тур вийшли би два чоловіки - Віктор Ющенко і Симоненко, лідер комуністів. А Янукович був на третьому місці, в Януковича десь 8-9% - готові за нього голосувати при тому всьому, що більше 40% в Донецькій області. За Симоненка – 10-11%, за Ющенка - від 20 до 23%. Це дані 4 різних поважних агенцій соціологічних досліджень, які налічують в своїй роботі активні 10 років. Отже поки що Янукович не є кандидатом номер 1... В публічному плані, в нього є проблеми, він не може тримати прямий ефір, власне, коли він був, відповідав на прямі питання народних депутатів України, то в нього, власне, є проблеми з чітким викладенням того, що він хоче сказати.

Якщо бути відвертим, на жаль, в умовах, коли в нас тіньова економіка складає, за оцінками оточення самого ж Президента, 50-60% , це означає, що якщо б і перестати красти хоча би на 5-6%, то можна демонструвати певний приріст. І тут виникало питання, що, власне Янукович є представник цієї системи, то я хочу запитати: а чи потрібна нам така система?

Зиновій Фриз

Пан Майстришин хотів би відповісти? Дуже коротко.

Володимир Майстришин

Так, так, так. Я буквально хотів би сказати наступне. Ми постійно в виборах, зважте на те, що ми тільки призначили уряд, а вже говоримо: а як щодо президентства? Давайте подивимося, що цей уряд зробить. Ви ж бачите, я почав розмову щодо економіки. Коли я сказав, що ми прийняли один закон, прибутковий податок з громадян, коли ми декларуємо і правилами діяльності виписано, що будемо урядувати проблему ПДВ, коли будемо говорити про пенсійну реформу - і це все в цьому році – то давайте подивимося на результати, і тоді будемо говорити про вибори. Ми зараз думаємо і певні сили говорять - давайте відмінимо мажоритарні вибори, підемо всі в пропорційні. А це не є зрадою тих же виборців, які сьогодні обрали народних депутатів як мажоритарників, і за три роки – я звертаюся до наших виборців – за три роки до наступних виборів ми сьогодні говоримо, що мажоритарних виборів вже не буде. Тобто позбавляють мотивації депутатів-мажоритарників їздити в округ.

До цього питання треба вертатися за півроку.

Зиновій Фриз

Дякую. Чи не суперечить українському законодавству, чи немає тут конфлікту інтересів, коли Янукович стає лідером партії “Регіони України”? Одна справа, коли він би йшов на вибори як лідер партії і переміг, інша справа - коли він стає прем’єром і очолює партію. Чи не використає він той горе-звісний адміністративний ресурс в своїх інтересах на виборах, пане Оробець?

Юрій Оробець

Ви знаєте, все в кінці - кінців буде визначати Президент України, але ж вирішується не доля наступного Президента, а власне, де чинний Президент буде проводити свою пенсію. Чи в Лук”янівському слідчому ізоляторі, чи на парламентарній лаві, як Леонід Кравчук.

Отже, власне ми заложники цієї боязні чинного Президента, і він, власне, ще не назвав остаточно, хто буде його представляти, бо любому він не довіряє і він не може вірити в гарантії будь-кого. Ним рухає, власне, страх, і тому говорити про остаточні Президентські амбіції і адмінресурс.. ще рано. Але за оцінками фахівців, власне, адмінресурс - це 15% всіх голосів, не більше, в умовах того, що він є спадкоємцем старої влади – це скоріше, негатив, а не є позитив. І власне, якби відбулося єднання трьох опозиційних сил, то вибори навіть можна прогнозувати з позитивним наслідком та Віктора Ющенка навіть в першому в турі.

Зиновій Фриз

Пане Майстришин, одне запитання: Скажіть будь ласка, Ви - близький до регіону член партії, близькі, я не знаю, можливо, і до Януковича, то все ж таки, на Вашу думку, пан Янукович братиме участь у президентських виборах?

Володимир Майстришин

Я хочу сказати зовсім іншу точку зору. Всі переконані і всі знають, що адмінресурс якраз на виборах грає зовсім іншу роль, він якраз грає напроти. І коли сьогодні Янукович стає лідером партії, то він якраз дуже ризикує , це взяти на себе відповідальність за все, що буде відбуватися в цій країні...

Зиновій Фриз

Пане Майстришин, я дуже дуже вибачаюся. Але залишилося півхвилини. Нагадаю, що сьогодні гостями “Вечірньої Свободи” в прямому ефірі були Володимир Майстришин, народний депутат, фракція "Регіони України" голова підкомітету державного боргу; і другий гість - Юрій Оробець, народний депутат, фракція “Наша Україна”, голова підкомітету комітету з питань енергозбережень. Передачу вів Зиновій Фриз... Хай вам щастить.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG