Доступність посилання

ТОП новини

Міським головою Запоріжжя став Євген Карташов. Майже половина тих, хто прийшов на виборчі дільниці проголосували за губернатора


Леся Кленович Міським головою Запоріжжя став Євген Карташов. Майже половина тих, хто прийшов на виборчі дільниці проголосували за губернатора

Запоріжжя, 9 червня 2003 року.

9-го червня о 4 годині ранку міський виборчий комітет оприлюднив результати волевиявлення запоріжців. З понад 278 тисяч городян, котрі взяли участь у голосуванні, 43,3% віддали свої голоси губернатору Євгенові Карташову. 27% обрали Володимира Кальцева, 12% - Петра Сабашука.

Комітет виборців України зареєстрував порушення на виборчих дільницях. Зокрема, до списків виборців деякі ЖЕКи внесли так звані “мертві душі” – тобто людей, котрі померли кілька років тому. Такі негаразди зафіксовані у половині районів обласного центру. Були й інші. Приміром, на виборчій дільниці №262 народні депутати України Тарас Чорновіл та Володимир Бондар вилучили чистий бланк протоколу з результатами голосування за підписом голови, секретаря та членів дільничої комісії. За фактом порушення складений акт, про що повідомлено до міськвиборчкому.

До речі, напередодні виборів Комітетом виборців у Запоріжжі визначені 20 “зон ризику”, де під час голосування перебували по 2 спостерігачі, акредитованих як власкори газети “Точка зору”. З результатами своїх спостережень вони пообіцяли ознайомити запоріжців трохи пізніше. А сьогодні вранці я поспілкувалась із городянами.

Л.К. Скжіть, будь ласка, Ви брали участь у виборах? Чоловік: Звичайно. Я голосував за Сабашука і декілька моїх друзів теж. ЛК: А чому? Чоловік: Мені здалося, що програма Сабашука – найбільш реальна. Наприклад, якщо її порівняти з програмами Карташова і Кальцева, це найбільш реальні були кандидати, вона відрізнялась таким чином: якщо відкидаємо демагогію чиновника Карташова, то залишається Кальцев, який каже: “Я буду заробляти гроші”. А Сабашук натомість каже: “Я буду заощаджувати гроші”. Мені здіється, що заощадження грошей сьогодні більш актуальне, більш реальне і менш ризиковане.

ЛК: Ви брали участь у виборах? Жінка: Брала. ЛК: І за кого Ви голосували? Жінка: Я голосувала за Кальцева. ЛК: А чому саме за нього? Жінка: Не знаю, мені сподобалась його програма.

ЛК: Ви брали участь у виборах? Жінка: Брали. ЛК: За кого голосували? Жінка: За Карташова. ЛК: Чому? Жінка: Не знаю, мені здається, що від продовжить справу Поляка.

ЛК: Ви брали участь у виборах? Чоловік: Звичайно. ЛК: За кого голосували? Чоловік: Я голосував за Кальцева. ЛК: А чому?

Чоловік: А тому, що Карташов – це вбивця!

ЛК: Скажіть, будь ласка, Ви брали участь у виборах? Чоловік: Ні, не брав. ЛК: А чому? Чоловік: У відрядженні був.

ЛК: Ви брали участь у нинішніх виборах? Юнак: Так. ЛК: За кого голосували? Юнак: За Карташова. ЛК: Чому? Юнак: Тому що саме він має стати мером. ЛК: А чого Ви чекаєте від цього мера? Юнак: Дороги зроблять, стадіон збудують, нарешті вже.

ЛК: Ви брали участь у вчорашніх виборах? Жінка: Так. ЛК: За кого голосували? Жінка: За Карташова. ЛК: Чому? Жінка: Тому що він вже давно у нас працює, все знає, людей

ЛК: Ви брали участь у виборах? Чоловік: Звичайно! ЛК: За кого голосували і чому? Чоловік: Нехай це буде моїм секретом.

ЛК: Ви брали участь у виборах? Чоловік: Брав. ЛК: І за кого голосували і чому? Чоловік: За Кальцева, тому що він молодий, життєрадісний, сильний… ЛК: А чого ви очікували від цого? Чоловік: Кращого життя, щоб робота була у людей.

ЛК: Скажіть, будь ласка, Ви брали участь у виборах? Жінка: Брала. ЛК: За кого віддали голос? Жінка: За Сабашука. ЛК: А чому? Жінка: Ну, сподобався він мені. І все.

ЛК: Ви брали участь у виборах? Жінка: Так. ЛК: За кого голос віддали? Жінка: За Карташова. ЛК: Чому саме? Жінка: Не знаю. ЛК: То чого ж очікуєте від цього мера? Жінка: Тільки кращого.

ЛК: Ви брали участь у виборах? Чоловік: Ні. ЛК: Чому? Чоловік: Я – без громадянства.

ЛК: Хлопці, ви брали участь у виборах? Юнаки: Ні. ЛК: Чому? Юнак: Не цікаво мені, все рівно буде Карташов. Це й так зрозуміло.

ЛК: Ви особисто брали участь у виборах? Жінка: Брали. ЛК: І за кого віддали голоси? Жінка: За Карташова. Я вважаю, що він, все ж-таки продовжить справу Поляка.

Літній чоловік: Я ветеран війни. Пережив голод, холод. Я ще такого не бачив! Після війни так не знущалися з народу, як зараз наші люди, котрим все мало і мало! Гребуть, гребуть – і мало! Для кого? Чого? Він думає, він вічно житиме? Все одно тому кінець буде! Поки – при владі і Карташов, І Кучма, і його (відкрито скажу) банда! ЛК: Скажіть, будь ласка, а за кого Ви голосували? Літній чоловік: Я – за Сабашука. Він проти Кучми і проти Карташова. Я порахував, що він все ж-таки піде за своїм рідним народом. А зараз народ , як скот: куди палкою погонять, туди він і йде!

ЛК: Ви брали участь у виборах? Чоловік: Ні! ЛК: Чому? Чоловік: Я втомився від цих ігор!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG