Доступність посилання

ТОП новини

Візит Папи Римського до Хорватії


Василь Дарчук Візит Папи Римського до Хорватії

Прага, 9 травня 2003 – Цього понеділка Папа Римський Іван-Павло Другий закінчив свій п’ятиденний візит до Хорватії. Нинішній візит, яки

й оглядачі називають ювілейним, був сотою поїздкою папи за кордон, хоча, як видно з усього, не останньою. Незабаром він має намір відвідати Боснію й Герцеговину. Коментуючи нинішній візит, оглядачі більшою мірою зосереджують увагу на підсумках попередніх візитів, на послідовності і моральному авторитеті глави римо-католицької церкви.

Спочатку коротко згадаємо виступи папи у Дубровнику, Осієці і Рієці, де він, крім закликів берегти родину і християнські вартості, виступив проти націоналізму і ворожнечі на території колишньої Югославії. Він закликав до примирення між народами й етнічними групами колишньої Югославії, до солідарності і соціальної справедливості. Тут він зустрівся також главою Сербської православної церкви, що мало надзвичайно символічне значення для цієї церкви, дискримінованої за часів комуністичного режиму, яка нині стала жертвою міжетнічної ворожнечі і прямих нападів у краї Косово. І хоча, як підкреслюють журналісти, під час нинішнього візиту на богослужіннях Івана-Павла Другого і його виступах збиралися лише десятки тисяч віруючих, на відміну, приміром, від Іспанії, де його вітали понад мільйон людей, хорвати значно емоційніше зустрічали папу, ніж в інших країнах.

Знову ж, на відміну від попередніх нинішній візит папи відзначався надзвичайною скромністю. Перед візитом представник Ватикану і біограф папи Ґеорґ Вайґель заявив, що відтепер папа не бажає, щоб його зустрічали із помпою і галасом, як суперзірку і перетворювали його візити у видовища. Вайґель згадав при цьому виступ папи у Медісон Сквер Ґарден у Нью-Йорку 79-го року, де його виступ схожий був радше на рок-концерт. Крім того нині 83-річний папа, якому докучає хвороба Паркінсона, не може багато говорити і вже не може ходити без сторонньої допомоги. За словами іншого представника Ватикану кардинала Шока, папа, усвідомлюючи його колосальний моральний авторитет не лише серед католиків і важливість його слова, буквально змушує себе до дальшої активності і дальших поїздок. Наступний короткий візит до Боснії й Герцеговини заплановано на кінець червня, а в серпні Іван-Павло Другий мав би відвідати Монголію. Проте представник папи висловив серйозний сумнів у можливості такої поїздки.

У контексті нинішньої поїздки до Хорватії оглядачі наводять попередні заклики і декларації Папи Римського у справі нинішніх політичних проблем у світі, зокрема кризи на Близькому сході. Вирішення конфлікту на святій землі, підкреслює Іван-Павло Другий, вимагає пошанування людської гідності і людських прав. Зіткнення міжнародних інтересів і взаємне заперечення ізраїльтян і палестинців, за словами папи, породжує безконечний ланцюг насилля і відплатних акцій, які досі зводили нанівець будь- які спроби діалогу. Інший заклик папи «установити новий міжнародний моральний порядок», в основу якого лягли б права людини і зменшення прірви між багатими і бідними країнами, як підкреслюють оглядачі, і далі залишається актуальним і досі не реалізованим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG