Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Близькосхідний мирний процес


Василь Дарчук Огляд західної преси: Близькосхідний мирний процес

Прага, 11 травня 2003 – Останній розвиток подій на Близькому сході знову викликає серед західних оглядачів песимістичні прогнози. Західні газети гостро критикували Ізраїль за вчорашній ракетний удар по автомобілю, в якому їхав один з лідерів екстремістської організації ”Гамас”. Коментатори підкреслюють, що цим актом Ізраїль провокує дальшу реакцію з боку палестинських екстремістів і не дає шансів палестинському прем’єрові Аббасу взяти під контроль екстремістські угруповання.

Лондонська газета «Таймс» підкреслює в редакційній статті, що ізраїльська акція підтяла можливості палестинського прем’єра Аббаса розпочати з екстремістами переговори про припинення терору.

Газета «Інтернешанел геральд трібюн» критикує тим часом останній терористичний акт за участю палестинського самовбивці, що стався останнього вікенду, і вчорашній ізраїльський ракетний удар по автомобілю лідера “Гамасу”, якому вдалося врятуватися, зате загинули двоє тілоохоронців і понад десяток людей зазнали поранень. Газета вважає вчорашню ізраїльську акцію відповіддю на вікендовий терористичний акт, проте додає, що він завдав сеpйозної шкоди щойно розпочатій мирній ініціативі міжнародних посередників.

А ось кілька відгуків, теж критичних, у німецькій пресі. Коментатор газети «Ді Вельт» Дитрих Александер називає вчорашній удар ізраїльських вертольотів по одному з лідерів “Гамасу “ Абдель-Азизові Рантиссі контрпродуктивним і короткозорим, який лише зіграє на руку палестинських екстремістів.

Тим часом інша німецька газета «Зюддойче цайтунґ» пише, що, з одного боку, в перебігу останніх зустрічей ізраїльський уряд запевнив про готовність надати палестинському лідерові Аббасу шанс, з іншого – вбиває йому ножа в спину. Замах на лідера “Гамасу”, на думку газети, лише підсилює позиції палестинських екстремістів.

Оглядачка іншої німецької газети «Франкфуртер рундшау» Інґе Ґюнтер пише: відомо, що екстремісти “Гамасу” є найбільшими ворогами відновлення близькосхідного мирного процесу «дорожня карта», але чи дає ізраїльський лідер Шарон палестинському прем’єрові хоча би шанс розпочати переговори із палестинськими екстремістами? Замість переговорів він проводить превентивні акції, виключаючи можливості переговорів. На думку оглядачки, у цій ситуації лише президент США Буш своїм втручанням може змінити хід подій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG