Доступність посилання

ТОП новини

Сербськi ЗМI попереджають, що консервативнi й нацiоналiстичнi сили пiшли в небезпечний наступ, який мiг би дестабiлiзувати ситуацiю в країнi


Михайло Рамач Сербськi ЗМI попереджають, що консервативнi й нацiоналiстичнi сили пiшли в небезпечний наступ, який мiг би дестабiлiзувати ситуацiю в країнi

Белград, 17 червня 2003 – Минулої п’ятниці сербська полiцiя заарештувала вiдставного полковника Веселина Шливанчанина, якого Мiжнародний суд у Гаазi звинувачує у скоєннi воєнних злочинiв. Будинок, у якому вiн мешкав, захищали сотнi громадян, котрi себе називають справжнiми сербськими патрiотами, а звинуваченого – героєм. Пiкетувальники, мiж якими були й лiдери окремих опозицiйних партiй, поранили 50 полiцейських.

Наступного дня у Белградi вiдбулася манiфестацiя на пiдтримку спiвачки Светлани Ражнатович, яку заарештували за звинуваченням у причетностi до злочинного угруповання. Панi Ражнатович – почесний лiдер ультранацiоналiстичної Партiї сербської єдностi. Промовцi звинувачували владу у зрадi нацiональних iнтересiв й стверджували, що нинiшнiй уряд беззастережно служить ворогам сербського народу.

У недiлю так званi патрiоти знову манiфестували в кiлькох мiстах з приводу перемоги збiрної з ватерполо на чемпiонатi Європи. У полiцейських повiдомленнях мовиться, що iнциденти викликали групи хулiганiв.

Окремi оглядачi стверджують, що йдеться про органiзований наступ консервативних сил, а саме – соцiалiстiв Слободана Милошевича, радикалiв Воїслава Шешеля та Партiї сербської єдностi. Милошевич i Шешель керують своїми партiями з гаазької в’язницi. Результати опитувань громадської думки засвiдчують, що їхнiй рейтинг падає. Ймовiрно через це урядовцi досi не звертали уваги на виступи нацiонал-екстремiстiв або заявляли, що йдеться про малi групи хулiганiв, якi неспроможнi загальмувати процес демократизацiї й дестабiлiзувати суспiльство.

На вiдмiну вiд полiтичних дiячiв, незалежнi аналiтики кажуть, що безробiтна й кризою здеморалiзована молодь масово захоплюється гаслами екстремiстiв , що iдолами молодого поколiння стають фальшивi герої й неграмотнi зiрки естради. Такi iдоли дешевими патрiотичними фразами розбурхують ненависть до iнших народiв й запевняють своїх прихильникiв, що серби – вибраний народ, який повинен протистояти захiднiй цивилiзацiї. Саме з такими фразами на початку кар’єри виступав колишнiй президент Милошевич, який згодом дестабiлiзував не лише країну, a й ширший регiон.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG