Доступність посилання

ТОП новини

Міґрація


Марія Щур Міґрація

Прага, 17 червня 2003 – Майже 3% світового населення – міґранти, і урядам доведеться знайти спосіб керувати міґраційними процесами, а не намагатися їх припинити, мовиться у звіті Світової Організації з Міґрації.Упродовж останніх кількох десятиліть міґраційні потоки подвоїлися, і тепер переселенцем є кожен 35 мешканець землі.

Зростання населення Землі, ґлобалізація та збільшення прірви між багатими та бідними країнами – всі ці чинники призводять до збільшення кількості міґрантів. І традиційні способи вирішення проблеми вже не підходять, говорять представники Світової Організації з Міґрації. На прес-конференції у Женевській штаб-квартирі організації її голова Брансон Маккінлі сказав, що з демоґрафічних, економічних та соціальних причин зупинити міґрацію неможливо, а тому уряди повинні знайти гуманний, раціональний та чутливий спосіб вирішення цієї проблеми так, щоб суспільство і самі міґранти отримали користь. І в цьому, на думку міжнародної організації, потрібні спільні зусилля різних країн, і тих, звідки походять міґранти, і тих, куди вони приїжджають.

Міґрація, як зауважують фахівці, не є ані однозначно позитивним, ані неґативним явищем. Так, наприклад, для багатьох країн надходження від родичів, що працюють за кордоном, складають більше, ніж закордонні інвестиції. За оцінками Світового банку, щорічні закордонні перекази складають від 80 до 240 мільярдів доларів. Якщо оцінки українських експертів точні, а вони говорять про 1 мільярд доларів, щорічно переказаних українцями з-за кордону, то твердження Світового Банку так само стосується і України. У цьому зв’язку голова Світової Організації з Міґрації наголосив, що потрібно потурбуватися про те, щоб зменшити комісійні за грошові перекази з-за кордону, які нині складають від 10 до 15% від переказаної суми.

Серед міґраційних аспектів, що також безпосередньо стосуються України, експерти організації вказують на від’їзд кваліфікованої робочої сили та фемінізацію міґрації. Останнє явище, хоч і свідчить про емансипацію жінок, однак таїть у собі небезпеку експлуатації, у тому числі сексуальної, а також проблему дітей, що залишаються без нагляду батьків.

Як наголошується у звіті, ключовою проблемою зараз є легалізувати міґрацію, дати більше можливостей для легальних переселенців, для того, щоб зменшити їхню залежність від контрабандистів та перемитників. Також організація закликає надати більшу юридичну підтримку і захист тим міґрантам, що вже зазнають експлуатації та знущань.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG