Доступність посилання

ТОП новини

Сербiю потрясає новий скандал: опозицiя стверджує, що окремi урядовцi були пов’язанi зі злочинним угрупованням, яке пiдозрюють у вбивствi прем’єр-мiнiстра Зорана Джинджича


Михайло Рамач Сербiю потрясає новий скандал: опозицiя стверджує, що окремi урядовцi були пов’язанi зі злочинним угрупованням, яке пiдозрюють у вбивствi прем’єр-мiнiстра Зорана Джинджича

Белград, 18 червня 2003 – Демократична партiя Сербiї, котру очолює колишнiй президент Югославiї Воїслав Коштуниця, у вiвторок розпочала новий наступ на правлячу коалiцiю. Спiвробiтники Коштуниці в примiщеннi Парламенту провели конференцiю для преси, на якiй головною зiркою був Славомир Банджур. Згаданий донедавна працював охоронцем в Окружнiй в’язницi у Белградi. Вiн стверджує, що колишнiй прем’єр Джинджич та нинiшнiй заступник прем’єра Чедомир Йованович зустрiчалися з лiдерами злочинного угруповання, яке у березнi скоїло замах на голову уряду.

Журналiсти почули справжнiй лiтературний детектив. Його автор, в’язничний охоронець, каже, що нинiшнiй вiцепрем’єр два роки тому вiдвiдував у тюрмi лiдера банди злочинцiв Душана Спасоєвича. Та ще, що вiн згодом у палацi згаданого бачив вiце-прем’єра Йовановича й прем’єра Джинджича.

Спасоєвич загинув у березнi в сутичцi з полiцiєю. Його палац у передмiстi столицi зруйнували. Окремi опозицiонери стверджують, що полiцiя лiквiдувала лiдера злочинного угруповання, щоб вiн не розповiв про свої зв’язки з урядовцями.

Представник Коштунициної партiї каже, що єдиною метою тiєї партiї є спровокувати тих, хто повинен встановити факти. Iншими словами, партiя вiдмежовується вiд тверджень особи, котра нiбито була свiдком секретних зустрiчей Джинджича і його вбивць.

Прем’єр Зоран Живкович, його заступник Йованович і мiнiстр юстицiї Владан Батич вiдразу спростували усi твердження. Вони кажуть, що iз злочинцями був пов’язаний тюремний сторож, котрий наразi поширює плiтки. Начальник в’язницi додає, що згаданий сторож – несовiсна й безвiдповiдальна людина. Урядовцi обурено йдуть у контратаку й заявляють, що Джинджич став жертвою полiтики Воїслава Коштуниці, котрий “у присутностi злочинцiв виступав за необхiднiсть скинення уряду”.

Навiть експертам було б важко розiбратися в цьому детективi, який триває. Колишнього в’язничного сторожа, який нiбито нелегально мешкав у квартирі, сьогоднi виселили й заарештували.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG