Доступність посилання

ТОП новини

У Румунії знову говорять про свободу засобів інформації


Сергій Драчук У Румунії знову говорять про свободу засобів інформації

Прага, 17 червня 2003 – Цього місяця в Румунії було ідентифіковано останки журналіста, що зник безвісти рік тому. Це знову порушило нові питання про свободу засобів інформації в цій країні. Загиблий журналіст був знаний своїми розстеженнями організованої злочинності й діяльності офіцерів колишньої таємної поліції комуністичних часів.

Знайдений у березні біля міста Тимішоари людський скелет дійсно є останками Йосифа Костинаша, підтвердив нещодавній ДНК-тест. Причина смерті й її обставини – досі не відомі. Офіційно слідство триває. Підтверджень, що Костінаша було вбито, наразі немає. Але журналісти й правозахисники висловлюють підозри, що його смерть могла бути пов’язана з його роботою.

Йосиф Костинаш, 1989 року сам активний учасник протестів у Тимішоарі під час антикомуністичного повстання того року, розслідування роль страхітливої для людей таємної служби Секурітате в убивствах десятків демонстрантів у Тимішоарі. Там і деінде в Румунії від рук Секурітате й армії загинули тоді понад тисячу осіб, але винних у цьому майже не було встановлено. Про тимішоарських офіцерів держбезпеки, які стріляли в людей, і збирав матеріяли Костинаш перед своєю смертю.

Записки загиблого стали для його друзів шоком, каже один із них, тимішоарський журналіст Малін Боц: «У списках було три імені дуже важливих нині в Тимішоарі людей». За його словами, з цих трьох колишніх працівників Секурітате нині один – начальник поліційного інспекторату, другий працює в слідчому відділі поліції, а третій – безпосередньо відповідає за розслідування справи Йосифа Костинаша. «Дуже дивний збіг», – каже Малін Боц.

Поліція стверджує, що не має жодних свідчень про насильницьку смерть журналіста. Але знайшли рештки його тіла – через дев’ять місяців після смерті – в такому людному місці, що багато хто підозрює: останки Костінаша було підкинуті туди значно пізніше після його загибелі.

А ще Костинаш, як було знано, розслідував діяльність упливової місцевої мафії. Один із різновидів цієї діяльності була контрабанда бензину до країн колишньої Югославії під час балканських війн 1990-х років. Це розслідування теж могло поставити його життя під загрозу.

Тим часом не доведено, чи була смерть Йосифа Костинаша вбивством. У Румунії частіше трапляється ненасильницький тиск на журналістів, каже директор незалежного Агентства моніторинґу засобів інформації Мірча Тома: «Для Румунії не характерне застосування прямого насильства проти журналістів. Значно частіше вдаються просто до купівлі журналістів». За словами Томи, особливо це стосується провінційних засобів інформації. А в справі Костінаша йдеться тим часом головно про підозри.

Але й підозри привернули увагу міжнародних організацій, що захищають права журналістів. Реґіональний координатор однієї з них, Комітету на захист журналістів, Алекс Лупис уважає, що їхнє втручання виправдане: «Ми вважали, що мотив цілком імовірний, що існують впливові люди, хто безумовно був зацікавлений змусити Йосифа Костинаша замовчати». Як каже Лупис, обставини справи вельми підозрілі, хоча ще й не ясно, чи то було вбивство. Він також занепокоєний тим, чи здатна поліція в Тимішоарі об’єктивно розслідувати справу – адже в Румунії й досі перебувають на впливових владних та інших посадах представники старого комуністичного режиму, які можуть змусити поліцію не надто старатися, вважає представник Комітету на захист журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG