Доступність посилання

ТОП новини

Візит Папи Римського до Боснії


Василь Дарчук Візит Папи Римського до Боснії

Прага, 23 травня 2003 – Учора Папа Римський Іван-Павло Другий здійснив одноденний візит до Боснії. Це була сто перша поїздка глави католицької церкви за кордон. Виступаючи у Бані-Луці, де живуть серби, хорвати й боснійські мусульмани, закликав до етнічного і релігійного примирення.

Перед візитом Івана-Павла Другого до Боснії оглядачі передбачали серйозні ускладнення з огляду на те, що в Бані-Луці - столиці Сербської республіки на території Боснії - переважають православні серби. Після жорстоких етнічних чисток на території колишньої Югославії, в яких загинуло 250 тисяч людей і 1 мільйон 800 тисяч залишили країну, сюди повернулася лише незначна частина хорватів-католиків і боснійців-мусульман. Крім того, головне богослужіння папи, на якому зібралося приблизно 50 тисяч людей, відбувалося у католицькому монастирі ордену францісканців, який 95-го року серби замінували й підірвали. Проте оглядачі вважають нинішній візит папи надзвичайно успішним з кількох причин, зокрема тому, що Іван-Павло Другий почав своє звернення до віруючих проханням пробачити етнічні чистки, які сягають 1942-го року, тобто часів німецької окупації і яких допустилися католики – хорватські націоналісти-усташі, убивши понад 2500 сербських селян, у тому числі жінок і дітей. Далі, згадавши криваві етнічні чистки 90-х років, Іван-Павло Другий закликав усі етнічні й релігійні групи «до очищення пам’яті» і до пробачення старих взаємних провин. Із цього міста, яке протягом історії зазнало стільки страждань і кровопролить, заявив папа під час проповіді, я прошу всемогутнього бога вибачити всі гріхи, вчинені проти людства, людської гідности і свободи, в тому числі дітьми католицької церкви.

Формальною причиною нинішнього візиту папи до Бані-Луки була підготовка до проголошення святим місцевого боснійського католика Івана Мерца, який на початку минулого століття присвятив своє життя служінню церкві. Проте, як підкреслюють представники Ватикану, Іван-Павло Другий своїм авторитетом побажав примирити три етнічні групи Боснії і заохотити католиків і мусульман до повернення в рідні краї. Це вже другий візит папи до Боснії. Вперше він відвідав боснійську столицю Сараєво 97-го року.

Представники Ватикану спростували недавні повідомлення про те, що наступного місяця Іван-Павло Другий відвідає Монголію. Попередній план відкладений, по-перше, з огляду на стан здоров’я 83-літнього папи, а по-друге – у зв’язку з тим, що Монголія, назагал, - буддійська країна, там офіційно налічується всього 167 католиків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG